ADVERTISEMENT
w

10 produktów, których nigdy nie należy wkładać do lodówki

ogórki

Lodówka jest jednym z największych wynalazków wszechczasów. Zapewnia bezpieczne i wygodne miejsce do przechowywania żywności, a także zapewnia lodowate napoje na wyciągnięcie ręki. Wiesz już, że Twoja lodówka doskonale nadaje się do konserwowania resztek i produktów mlecznych, ale możesz nie wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze faktycznie się psują, gdy są przechowywane w niskich temperaturach. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, których rzeczy nigdy nie powinieneś wkładać do lodówki.

1. Całe melony

melon

Chłodzenie całych melonów – czy to arbuza, kantalupy czy spadzi – zajmuje zbyt dużo miejsca w lodówce. Co ważniejsze, trzymanie tych mega owoców w lodówce zatrzymuje proces dojrzewania, co oznacza, że nie będą tak smaczne, jak gdyby były przechowywane w temperaturze pokojowej. Chłodne temperatury zmniejszają również zdrowe przeciwutleniacze znajdujące się w melonach. Trzymaj te owoce na blacie, aż będą gotowe do spożycia. Jeśli masz resztki, przechowuj je w hermetycznym pojemniku w lodówce przez okres do trzech dni.

2. Kawa

kawa

Jeśli chcesz rano delektować się filiżanką aromatycznej kawy, nie przechowuj ziaren w lodówce. Otwarte opakowanie kawy ulega skraplaniu w niskich temperaturach lodówki, co powoduje utratę smaku. Ponadto świeże fusy pochłaniają zapachy innych produktów przechowywanych w lodówce, co sprawia, że kawa nie smakuje najlepiej. Aby kawa smakowała najlepiej, przechowuj ją w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu, np. w szafce.

3. Pomidory

pomidor

Jeśli nie chcesz, aby twoje świeże pomidory smakowały jak tektura, nie wkładaj ich do lodówki. Po zebraniu pomidory nadal dojrzewają i rozwijają smak, ale tylko wtedy, gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej. Duży chłód zatrzymuje proces dojrzewania i przytępia smak. Przechowuj świeże pomidory na blacie, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Jeśli uprawiasz własne pomidory, odetnij trochę winorośli podczas zbioru. Dołączona winorośl pomaga dłużej utrzymać świeżość pomidora i nadaje mu lepszy smak.

4. Chleb

chleb

Przechowuj chleb w pudełku na chleb lub na półce, ale nie w lodówce. Chłodzenie chleba spowalnia wzrost pleśni, ale sprawia, że chleb jest twardy, żujący i czerstwy. Jeśli wiesz, że nie użyjesz całego bochenka, zanim się zepsuje, zawiń nadmiar w papier do zamrażania i przechowuj w zamrażarce przez okres do jednego miesiąca.

5. Zielone awokado

awokado

Wiele awokado dostępnych w sklepach spożywczych jest zielonych i twardych, dlatego potrzebują kilku dni, aby dojrzeć, zanim będą gotowe do spożycia. Dojrzeją jednak tylko wtedy, gdy nie będzie się ich trzymać w lodówce. Awokado można przechowywać w lodówce tylko wtedy, gdy jest całkowicie dojrzałe, ale nie chcesz jeszcze go spożyć. Wówczas dzięki chłodzeniu zyskuje się dodatkowy dzień lub dwa, zanim się zepsuje.

6. Truskawki

truskawki

Chłodzenie truskawek zmniejsza ich słodki smak i nadaje im papkowatą konsystencję. Aby uzyskać lepszy smak, przechowuj świeże truskawki na blacie, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i używaj ich w ciągu dnia lub dwóch od zebrania lub zakupu. I nie myj ich, dopóki nie będziesz gotowy do ich zjedzenia; truskawki psują się szybciej po umyciu.

7. Czosnek

czosnek

Nic tak nie dodaje smaku włoskim potrawom jak świeży czosnek, ale jeśli przechowujesz główki w lodówce, nie zdziw się, jeśli wykiełkują z nich gorzkie zielone pędy. Kolejnym zagrożeniem jest fakt, że w wilgotnych warunkach panujących w lodówce główki czosnku są podatne na rozwój pleśni. Aby uzyskać najlepszy smak, świeży czosnek należy przechowywać w ciemnym, dobrze wentylowanym miejscu. Resztki mielonego czosnku można przechowywać w lodówce przez dzień lub dwa, ale jego smak nie może się równać ze smakiem świeżo zmielonych ząbków.

8. Otwarte puszki z żywnością

kukurydza

Po otwarciu nie należy przechowywać częściowo napełnionej puszki w lodówce. Chociaż niska temperatura przez jakiś czas chroni produkt przed zepsuciem, żywność może nabrać metalicznego smaku z powodu kwasów metalicznych, które przedostają się do żywności z samej puszki. Najlepszym sposobem przechowywania niewykorzystanej żywności w puszce jest przełożenie jej do oddzielnego szczelnego plastikowego pojemnika na żywność, a następnie umieszczenie w lodówce.

9. Jabłka

jabłka

Przechowuj świeże jabłka na blacie, aby uzyskać najlepszy smak. Podczas gdy jabłka pozostaną chrupiące dłużej w lodówce, zawartość etylenu w skórkach (czynnik dojrzewający) może spowodować szybsze zepsucie innych pobliskich produktów. Jeśli naprawdę chcesz schłodzić jabłka, najpierw umieść je w hermetycznym pojemniku, aby nie zepsuć innych produktów spożywczych w lodówce.

10. Czekolada

czekolada

Nikt nie chce, aby czekolada się zmarnowała! Trzymanie smakołyku w lodówce nie czyni go niejadalnym, ale wchłonie zapachy innych produktów spożywczych i zmieni konsystencję. Pozostaw go na ladzie lub w spiżarni, aby uzyskać maksymalną pyszność.

lodówka

11 wskazówek dotyczących organizacji lodówki

lasagne

Lasagne z cukinii