ADVERTISEMENT
w ,

Papryka faszerowana mięsem

papryka

Papryka ma wiele zalet. Jest niskokaloryczna i bogata w wartości odżywcze. Wszystkie jej odmiany są doskonałym źródłem witamin A i C, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Czerwona papryka zawiera najwięcej wartości odżywczych, ponieważ jest najdłużej uprawiana. Zapraszam Was do skorzystania z tego pomysłowego kolorowego przepisu na te pyszne warzywa w połączeniu z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z dodatkiem słonej fety. Uwielbiam przygotowywać to danie. Mojej rodzinie bardzo smakuje, jest proste i mało czasochłonne, co u mnie jest dość istotne, gdyż nie lubię zbyt długo przygotowywać potrawy. Ma być szybko, pysznie i łatwo.

Potrzebujesz

– ok. 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
– 200 g kuskusu
– 100g sera feta
– 8 czerwonych papryk
– kartonik przecieru pomidorowego
– 2 lub 3 ząbki czosnku
– średnia cebula
– oliwa
– odrobina cukru
– sól i pieprz
– oregano I bazylia
– natka pietruszki
– żółta mozzarella lub inny ser do posypania

Przygotowanie

Kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, nie za dużą ilość, dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj mięso i smaż do złotego koloru, następnie dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż przez chwilę, dodaj przecier, wszystkie przyprawy, natkę pietruszki oraz trochę cukru. Następnie dodaj pokruszony ser feta i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ugotowany kuskus i ponownie wszystko wymieszaj . Papryki umyj i odetnij z każdej z nich wierzch grubości ok 1 cm lub podziel je na pół jak lubisz. Do środka papryk włóż przygotowany wcześniej farsz i posyp obficie serem. Papryki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Smacznego!

koktajl

Koktajl truskawkowy

ptysie

Ptysie z bitą śmietaną