ADVERTISEMENT
w ,

Ravioli ze szpinakiem

ravioli

Słowo „ravioli” pochodzi od włoskiego riavvolgere, co oznacza „zawijać”. Chociaż początki ravioli są niejasne, najwcześniejsze wzmianki pochodzą z XIV-wiecznych manuskryptów. W dziełach Francesco di Marco Datini, kupca z Prato, znajduje się przepis na ravioli, które składa się z posiekanych blanszowanych zielonych ziół, świeżego sera i ubitego jajka, a następnie gotowanych w bulionie. Jest to bardzo podobne do współczesnych sposobów przyrządzania ravioli.

Przedstawiam Wam przepis na te pyszne włoskie pierożki, które zrobią furorę w Waszym domu. Delikatne ciasto i kremowy szpinakowy farsz idealnie do siebie pasują, a to wszystko posypane parmezanem. 😋

Potrzebujesz

Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 4 jajka
– oliwa z oliwek
– sól
Farsz:
– 500g świeżego szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– 200g sera ricotta
– gałka muszkatołowa
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz
Dodatkowo
– masło
– parmezan do posypania

Przygotowanie

Z podanych składników wyrób dobrze ciasto. Jak będzie miękkie i elastyczne odłóż je na minimum 10 min by odpoczęło. W tym czasie możesz przygotować farsz.
Rozpuść masło na patelni wrzuć świeży szpinak, gdy zmniejszy swą objętość dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak będzie gotowy posiekaj go na mniejsze kawałki. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz serek ricotta. Ciasto rozwałkuj na cienkie prostokąty. Co kilka centymetrów wykładaj po łyżeczce farszu i przykryj drugim płatem i dociśnij by ciasto się połączyło. Następnie wytnij kwadraty z pierożków. Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Ja podsmażam je na masełku i posypuje parmezanem. Smacznego!

krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy

kuchnia

10 rzeczy, których nigdy nie powinieneś robić w swojej kuchni