Dla wielu ludzi kuchnia jest najbardziej przytulnym i wygodnym pomieszczeniem w domu. To tam rodzinnie spotykamy się, aby cieszyć się posiłkiem.
Jednak jeśli nie będziesz ostrożny, kuchnia może stać się bardzo niebezpiecznym miejscem. Istnieje wiele sposobów na zepsucie dania lub niewłaściwe użycie przyborów kuchennych, których używamy podczas gotowania.
Tych następujących 10 rzeczy nigdy, przenigdy nie powinno się robić w kuchni. Przez niektóre z nich możemy wylądować na pogotowiu, inne po prostu utrudniają nam życie. Tak czy inaczej, nie powinieneś ich robić.
1. Skrobanie nożem po desce do krojenia
Brzmi to jak wygodny sposób na wrzucenie posiekanych warzyw do garnka, ale jedyne co robisz, to tępisz swój nóż o wiele szybciej, niż to potrzebne.
2. Ubijanie białka jaj z odrobiną żółtka
Jeśli nawaliłaś i dostałaś trochę żółtka do jajek, musisz zacząć wszystko od nowa. Ta jedna mała żółta kropka zepsuje całą Twoją pracę, gdyż białka się nie ubiją na sztywną pianę. Jeśli tak się stanie, odłóż te niezbyt doskonałe białka na bok i przygotuj z nich pyszny omlet.
3. Próba złapania spadającego noża
Twoim naturalnym instynktem w przypadku spadającego przedmiotu jest zazwyczaj próba złapania go zanim uderzy o ziemię. Nie trzeba dodawać, że powinieneś starać się oddalić od spadającego noża tak szybko, jak to możliwe, aby przypadkowo nie spróbować złapać ostrza. Należy również bardzo szybko usunąć nogi z drogi i podnieść nóż dopiero wtedy, gdy bezpiecznie spocznie na ziemi.
4. Krojenie ostrej papryczki bez rękawiczek
Moim zdaniem dotykanie oczu po kontakcie dłoni z ostrą papryką to jeden z najgorszych błędów, jakie można popełnić w kuchni. Bezlitosne, ogniste oparzenie, które pojawia się po dotknięciu gałki ocznej pieprznym palcem, jest jak żar tysiąca słońc i nie ustępuje po prostu wraz z pluskiem wody. To żądło będzie z tobą potencjalnie przez wiele godzin. Jeśli masz skaleczenia na dłoni, mogą one również kłuć, a także dostać się pod paznokcie i mogą przez to Cię bardzo boleć palce. Jeśli masz do czynienia z papryką habañero lub innymi bardzo ostrymi warzywami, najlepiej załóż rękawiczki lateksowe podczas ich krojenia i wyrzucać je natychmiast po skończeniu krojenia.
5. Krojenie surowego mięsa i warzyw na tej samej desce do krojenia
Idealnie byłoby, gdybyś miał drewnianą deskę do krojenia warzyw i plastikową do mięsa, aby jak najskuteczniej powstrzymywać bakterie. Musisz uważać, aby nie zanieczyścić swoich ulubionych warzyw!
6. Używanie metalowych przyborów na patelni z powłoką nieprzywierającą
Patelnie z powłoką nieprzywierającą są wspaniałe – jeśli odpowiednio o nie zadbasz. Pierwszą zasadą jest, aby nigdy nie używać metalowych przyborów na patelni z powłoką nieprzywierającą, ponieważ będą one absolutnie je zniszczyć. Zamiast tego używaj plastiku!
7. Czekanie, aż zlew będzie pełen naczyń do umycia
Czyszczenie na bieżąco jest absolutną koniecznością. Wrzucaj resztki jedzenia do kosza podczas siekania lub trzymaj miskę na blacie na te skórki cebuli i tym podobne. Spłucz naczynia w zlewie, gdy idziesz, aby usunąć brud i ułatwić późniejsze dokończenie. Spowoduje to również zwolnienie miejsca na blacie i znacznie ułatwi dokończenie posiłku.
8. Nie stawiaj gorącego szklanego naczynia na mokrej powierzchni.
Albo gorącej patelni na szklanym stole. Rozbije się i zrobi wielki bałagan
9. Para wodna
Możesz o tym nie myśleć, mieszając gotujący się makaron, ale para może cię poparzyć. Sięganie po energicznie parujący garnek jest niezwykle niebezpieczne. Para przenika przez pory skóry do dolnej warstwy skóry, skóry właściwej. Tylko tam para skrapla się, uwalniając w ten sposób swoją energię cieplną bezpośrednio na wrażliwą skórę właściwą – i tym samym bezpośrednio wywołuje oparzenia drugiego stopnia.
10. Środki do czyszczenia
Aby zabić zarazki i usunąć trudne do usunięcia plamy i tłuste plamy, środki do czyszczenia kuchni są wypełnione silnymi chemikaliami. Środki do czyszczenia piekarników są szczególnie wypełnione toksynami, które usuwają nagromadzone plamy, ale nawet detergent do zmywarek może być szkodliwy. Jeśli to możliwe, najlepiej używać prostych, naturalnych środków czyszczących, a podczas korzystania z nich upewnij się, że pomieszczenie jest dobrze wentylowane. Więc otwórz te okna i wpuść trochę powietrza!