ADVERTISEMENT
w

Krem z kalafiora z przegrzebkami

krem z kalafiora

Jest to jedna z najsmaczniejszych zup krem. Słodki kalafior w formie kremu w połączeniu z niesamowicie pysznymi przegrzebkami to kwintesencja smaku.

Nie wiem czy wiecie, że kalafior jest znany z wysokiego stężenia witaminy C, która działa jako przeciwutleniacz i jest dobrze znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i roli w zapobieganiu chorobom.
Jest dobrą alternatywą dla żywności o wysokiej zawartości węglowodanów
Chcecie zmniejszyć spożycie węglowodanów? Spróbujcie zamienić ziarna i rośliny strączkowe na kalafiora.18 Jedna filiżanka kalafiora zawiera pięć gramów węglowodanów, podczas gdy jedna porcja ryżu zawiera 45 gramów węglowodanów – to dziewięć razy więcej!

Zapraszam więc do skorzystania z tego przepisu z wykorzystaniem tego pysznego warzywa:

Potrzebujesz

– ok 10 szt. przegrzebek
– sok z cytryny
– oliwa
– 1 duży kalafior
– por
– cebula
– 1 litr bulionu
– 200ml śmietanki kremówki
– sól i pieprz

Przygotowanie

Kalafiora podziel na różyczki, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i piecz w piekarniku przez ok 40 min w 180 stopniach, aż kalafior będzie rumiany. Przegrzebki umyj polej oliwą,, sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i odstaw na kilka godzin. W garnku podmaż na oliwie posiekaną cebulę i pokrojonego w plasterki pora. Dodaj upieczony kalafior, zalej bulionem. Pogotuj całość przez kilka minut i zblenduj, Dodaj do zupy śmietankę, sól i pieprz. Przegrzebki usmaż na oliwie z obu stron przez około 2 minuty na rumiano. Zupę serwuj na talerzu z świeżo usmażonymi przegrzebkami. Smacznego!

sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

cebulka

7 powodów, dla których dodajesz cebulę do potraw