ADVERTISEMENT
w ,

Gołąbki

gołąbki

Przepis na gołąbki mojej mamy!
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. U mnie w domu robi się je trochę inaczej. Sekret tkwi w ryżu, którego w tym przepisie nie ma.

Potrzebujesz

– główka białej kapusty
– 2 średnie marchewki
– cebula
– sucha bułka
– jajko
– 700g mielonego mięsa wieprzowego
– opcjonalnie kawałek słoniny
– sól i pieprz
– kilka sztuk liści laurowych
– kilka ziaren ziela angielskiego
– koperek i pietruszka

Przygotowanie

Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą wyciętym otworem do dołu. Podczas gdy kapusta będzie się gotować obracaj nią i wyciagaj pojedynczo liście.
Przygotuj duży garnek i dno wyłóż niewykorzystanymi liśćmi kapusty oraz kawałkami słoniny.

Mięso mielone posól i popieprz. Namocz suchą bułkę w wodzie, następnie odsącz z wody i włóż do mięsa, dodaj surowe jajko, pokrojoną drobno cebulę, wszystko wymieszaj razem. Farsz do gołąbków gotowy!
Mięso nałóż na ugotowane liście i zawijaj.
Włóż gołąbki do garnka dodaj pokrojoną na kawałki marchewkę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej gołąbki wodą. Gotuj ok 1.5h i gotowe!

Pierogi z serem

Pierogi z serem tradycyjny polski przepis

Przepis na twarożek

Twarożek