Ta 7-składnikowa marynata do kurczaka BBQ jest łatwa w przygotowaniu i zapewnia wilgotnego, aromatycznego kurczaka z grilla za każdym razem! Kurczak z grilla to moje ulubione danie główne. Podany z sałatką coleslaw, sałatką ziemniaczaną i soczystym arbuzem to idealny letni obiad! Oto przepis na marynatę do kurczaka BBQ
Marynata do kurczaka BBQ: Składniki i zamienniki
Sos BBQ. Wybierz swoją ulubioną odmianę. Ja preferuję ten organiczny sos BBQ ze względu na jego smak i listę składników.
Oliwa z oliwek. olej z awokado lub olej rzepakowy są odpowiednimi zamiennikami.
Musztarda Dijon. wybierz swoją ulubioną odmianę, taką jak ostra musztarda, żółta musztarda lub musztarda miodowa.
Jasnobrązowy cukier. Dobrym zamiennikiem jest ciemnobrązowy cukier, cukier kokosowy, syrop klonowy lub miód.
Wędzona papryka. Uwielbiam smak wędzonej papryki – zwykła papryka też się nadaje.
Mielony czosnek. 1 łyżeczka czosnku w proszku może być użyta zamiast 1 łyżki mielonego czosnku.
Składniki na marynatę do kurczaka BBQ
2 piersi z kurczaka bez kości, bez skóry
sól i pieprz
1 filiżanka sosu barbecue
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka jasnobrązowego cukru
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżeczka mielonego czosnku
Instrukcje na marynatę do kurczaka BBQ
Marynowanie kurczaka
Umieść piersi z kurczaka w szklanym pojemniku z pokrywką lub w plastikowej torebce wewnątrz innego pojemnika (na wypadek, gdyby torebka przeciekała).
W średniej misce wymieszać składniki marynaty – odłożyć ¼ szklanki marynaty do posmarowania kurczaka podczas grillowania.
Wlać pozostałą marynatę na kurczaka i obrócić, aby pokryć kurczaka.
Marynować w lodówce do 6 godzin lub w temperaturze pokojowej do 1 godziny.
Grillować
Wyjąć piersi kurczaka z marynaty i posypać je solą i pieprzem
Grillować na średnim ogniu przez około 5 minut na pierwszej stronie i 3-5 na drugiej stronie, aż kurczak osiągnie temperaturę wewnętrzną 160 stopni F. (UWAGA: czas grillowania może się różnić w zależności od grubości piersi z kurczaka).
Posmarować pozostałą marynatą podczas grillowania.
Przykryj kurczaka i pozwól mu odpocząć przez 5 minut na talerzu przed pokrojeniem i podaniem.