ADVERTISEMENT
w , ,

Serek mascarpone – przepis. Jak zrobić najbardziej kremowy serek mascarpone

mascarpone
mascarpone

Może ciężko znaleźć w mniejszym sklepie serek mascarpone, ale za to jego wykonanie nie jest trudne! Otwórz zupełnie nowy świat słodkich i wytrawnych potraw!

Mój przepis na Jak zrobić najbardziej kremowy ser mascarpone jest jednym z moich najlepszych, ponieważ wiem, jak trudno jest znaleźć ten piękny, bogaty włoski ser. Teraz zamiast ignorować wszystkie przepisy z tym uniwersalnym składnikiem, możesz wreszcie otworzyć cały nowy świat słodkich i pikantnych potraw.

Jaka jest różnica między mascarpone a serkiem śmietankowym?

Główną różnicą pomiędzy mascarpone a serem śmietankowym jest zawartość tłuszczu. Podczas gdy serek śmietankowy jest robiony z pełnego mleka, ten serek jest robiony z ciężkiej śmietany. To właśnie ona nadaje mu nieco słodszy, bardziej maślany smak, podczas gdy serek śmietankowy jest raczej serem wytrawnym.

Neutralny mniej kwaśny smak mascarpone naprawdę nadaje się do słodkich wypieków. Choć smak tego i kremowego serka jest zupełnie inny, robi się je w podobny sposób. Aby zrobić mascarpone, wystarczy zagotować śmietanę na średnim ogniu, a następnie dodać kwas – w tym przypadku sok z cytryny. Po zagotowaniu i zgęstnieniu tej mieszanki odkłada się ją na sito wyłożone ceratą lub cienką ściereczką kuchenną. Mieszanka siedzi w lodówce przez noc, a to, co zostanie następnego dnia, to naprawdę najbardziej kremowy domowy ser.

Kiedy używać sera Mascarpone i do czego można go dodać

Już nigdy więcej nie musisz się martwić, że nie możesz znaleźć tego luksusowego składnika, ponieważ można go tak łatwo zrobić w domu.

Ten ser jest naprawdę jednym z moich ulubionych pustych płócien. Od aromatyzowania go pikantnymi ziołami i parmezanem, przez dodanie do lasagne lub mojej pizzy z grzybami, mascarpone i jajkami, po użycie go do klasyków takich jak Tiramisu, domowej roboty serek mascarpone jest tak wszechstronny.

Uwielbiam używać go w lukrze, tworząc bogatą alternatywę dla tradycyjnego lukru z serka śmietankowego, lub rozsmarowywać go na crostini i polewać nim grzanki z orzechami i plasterkami fig.

Czy mascarpone może być mrożone?

mascarpone
mascarpone

Najlepsze rezultaty uzyskasz używając mascarpone, gdy jest świeże, jednak jeśli zostanie Ci nadmiar mascarpone, możesz je dobrze zawinąć i zamrozić na okres do 6 tygodni. Aby użyć, pozwalam mu rozmrozić się w lodówce przez noc, a następnie używam go jak zwykle – wszystko, czego potrzebuje, to dobre wymieszanie.

Należy pamiętać, że zamrożone mascarpone może stracić część swojej tekstury i smaku, dlatego rozmrożony ser najlepiej nadaje się do dań gotowanych, takich jak sosy, zupy i zapiekanki, ale nie jest najlepszy do Tiramisu.

Składniki na serek mascarpone

2 1/2 filiżanki (20floz/565ml) ciężkiej śmietany

2 1/2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie serek mascarpone

Śmietanę wlejemy do średniego rondla i doprowadzimy do wrzenia.
Gdy śmietana zacznie wrzeć, dodamy sok z cytryny i będziemy ubijać, aż śmietana zacznie gęstnieć, około 13-15 minut.
Kiedy zgęstnieje, wyłącz ogień i przenieś rondel do kąpieli lodowej. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.

Umieść wyłożone sito w nieco większej misce i przełóż schłodzony krem do wyłożonego sita.
Przykryj krem i przechowuj w lodówce przez 24 godziny.
Po 24 godzinach krem zastygnie, a do miski, którą umieściłeś pod sitkiem, dostanie się odrobina serwatki ze śmietany. Zachowaj ją, aby wykorzystać do innych przepisów. To co zostanie w serniku* będzie gęstym serkiem mascarpone.
Jeśli Twój krem jest twardy, pozostaw go w temperaturze pokojowej.
Z tej mieszanki otrzymasz 1 1/4 szklanki (około 11 uncji) mascarpone. Przykryj i przechowuj serek mascarpone w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.

pieczony kalafior

Cały pieczony kalafior prosty przepis

kimbap

Kimbap (koreańskie rolki ryżowe z wodorostów) Przepis