ADVERTISEMENT
w

11 wskazówek dotyczących organizacji lodówki

lodówka

Właśnie wróciłeś z supermarketu, zaopatrzony we wszystkie przedmioty potrzebne do przygotowania pysznych posiłków. Twoja lodówka jest pełna, wiesz, gdzie wszystko jest, a twoje produkty są świeże i gotowe do spożycia.

Przewiń do przodu o tydzień, a cała ta organizacja jest tylko wspomnieniem. Twoje półki są w rozsypce, nie możesz znaleźć tego, czego szukasz, i wyrzucasz połowę tego, co kupiłeś.

Brzmi znajomo? Jeśli tak – nie martw się, nie jesteś sam.

Istnieje wiele prostych zmian, które możesz wprowadzić, aby uporządkować lodówkę, aby była czystsza, łatwiejsza w nawigacji i dłużej utrzymywała świeżość żywności.

1.Umieść rzeczy z najkrótszym terminem przydatności z przodu

lodówka

Aby zmniejszyć ryzyko zepsucia się jedzenia w lodówce, zapisz datę „zjedz do” na pojemnikach. Pamiętaj, aby przechowywać resztki i starsze produkty z przodu półki, aby upewnić się, że o nich nie zapomnisz, dopóki nie zaczną się psuć.

Aby zmniejszyć ryzyko zepsucia się jedzenia w lodówce, zapisz datę „zjedz do” na pojemnikach. Pamiętaj, aby przechowywać resztki i starsze przedmioty z przodu półki, aby upewnić się, że o nich nie zapomnisz, dopóki nie zaczną się psuć.

2. Utwórz pudełko z przekąskami

lodówka

Jeśli próbujesz trzymać swoje dzieci z dala od szafki na słodycze lub słoika z ciastkami, spraw, aby przekąski były łatwe do znalezienia i dotarcia do lodówki, umieszczając je w pudełku na przekąski lub tacy. Oznacz to i zostaw. Pomysł polega na tym, że dzieci nie będą przesuwać WSZYSTKIEGO w lodówce w poszukiwaniu tubek z jogurtem lub czegokolwiek, co chcą przekąsić.

3. Przechowuj swoje zioła prawidłowo

zioła

Jeśli masz jakieś zioła, które wymagają chłodzenia, wyjmij je z opakowania po otwarciu i umieść w szklanym kubku lub pojemniku z odrobiną wody. Niektóre produkty takie jak sałata czy zioła mogą skorzystać z przechowywania w pojemnikach lub torbach.

4.Utrzymuj lodówkę w czystości

lodówka

Pochylenie się i sięgnięcie do lodówki, aby wytrzeć wyciek, nie jest zbyt wygodne. Utrudnia to również głębokie czyszczenie lodówki. Wyłożenie półek łatwymi do czyszczenia matami pomaga chronić wbudowane półki lodówki i pozwala zdjąć maty i wyszorować je w zlewie.

5.Przechowuj pojemnik z sodą oczyszczoną w lodówce

soda

Przechowywanie otwartego pudełka sody oczyszczonej w lodówce pomaga wyeliminować nieprzyjemne zapachy. Pamiętaj, aby wymieniać pudełko co 3 miesiące.

Gdzie przechowywać produkty

6.Dolne półki a górne półki

mięso

Przedmioty, które wymagają wyższych temperatur do ugotowania (takie jak surowy kurczak) powinny być przechowywane na dolnych półkach. Zapobiega to zanieczyszczeniu krzyżowemu w przypadku wystąpienia kroplówek lub wycieków. Możesz również przechowywać gotowe do spożycia posiłki i resztki na górnych półkach, aby uzyskać szybki i wygodny dostęp.

Przechowuj owoce i warzywa, takie jak ogórki i papryka, w dolnych szufladach, aby były przechowywane w niższej temperaturze.

7.Przechowuj przyprawy i napoje niemleczne w drzwiach lodówki

soki

Drzwi lodówki są najcieplejszym miejscem w lodówce – więc należy tam przechowywać dressingi, przyprawy i napoje niemleczne (takie jak sok), które dobrze utrzymują się w cieplejszych temperaturach. Przechowywanie wszystkich przypraw w jednym miejscu zapewnia również lepszą organizację i szybsze odzyskiwanie.

8.Trzymaj (niektóre) produkty na ladzie

warzywa

Istnieje wiele produktów spożywczych, które zachowują się i smakują lepiej, gdy są pozostawione na blacie. Zwolnij trochę dodatkowego miejsca w lodówce, pozostawiając te przedmioty na ladzie:

Pomidory, Cebula ,Czosnek ,Bazylia, Miód, Jabłka, Brzoskwinie, Nektaryny i Gruszki

Utrzymywanie świeżości produktów

9.Natychmiast pozbądź się zepsutych produktów

popsute

Gdy jedzenie zaczyna się psuć, emituje hormon etylen, naturalny środek dojrzewający. Etylen powoduje, że otaczające produkty dojrzewają szybciej, powodując szybsze psucie się żywności. Gdy zauważysz przeterminowane jedzenie w lodówce, nie czekaj na następną sesję czyszczenia lodówki – pozbądź się go od razu, aby zachować świeżość innych produktów spożywczych.

10.Dowiedz się, jak przepływ powietrza wpływa na świeżość

ogórki

W przypadku niektórych produktów – takich jak grzyby, papryka i ogórki – ważne jest, aby unikać nadmiaru wody, aby dłużej zachować świeżość. Po prostu składając otwór torby kilka razy, nadal wpuszcza powietrze do worka, co może prowadzić do kondensacji. Najlepszym sposobem na uszczelnienie tego typu produktów i uniknięcie zepsucia z powodu kondensacji jest zabezpieczenie torby klipsem lub ciasnym węzłem.

W przypadku innych produktów – w tym cytrusów i pomidorów – właściwy przepływ powietrza jest ważną częścią zachowania jakości i wydłużenia ich żywotności. W przypadku tego typu produktów otwarty pojemnik lub luźna torba z siatki jest najlepszym sposobem na wygodne (i bezpieczne!) ich przechowywanie.

11.Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać określone produkty spożywcze

lodówka

Nie wszystkie pokarmy są tworzone tak samo, więc nie wszystkie pokarmy psują się tak samo. Każdy rodzaj produktu wymaga określonego środowiska, aby zachować świeżość. Nauczenie się, jak zachować świeżość każdego produktu spożywczego, może naprawdę coś zmienić:

• Warzywa i świeże zioła: przechowywać w zamkniętej torbie. Zmniejsza to przepływ tlenu i utrzymuje wartość odżywczą.

• Owoce cytrusowe: przechowywać w torbie z siatki. Cyrkulacja tlenu pozwala cytrusom trwać dłużej.

• Świeże produkty i jagody: utrzymuj je w stanie suchym (i nie myj, dopóki ich nie zjesz). Unikanie wilgoci zapobiega rozwojowi pleśni.

• Seler: zawinąć w folię cynową. Pozwala to na uwolnienie etylenu (środka dojrzewającego), dzięki czemu łodygi trwają dłużej.

• Pomidory: przechowuj odkryte na ladzie. Pozwala im to nadal dojrzewać i rozwijać żywy smak.

• Szparagi: trzymaj się pionowo w szklance wody. Dzięki temu pęczek jest świeży i dłużej nawodniony.

• Grzyby: przechowywać razem w papierowej torbie. Brązowy papier pochłania nadmiar wilgoci, pozwalając grzybom oddychać.

• Marchew: odetnij liściaste zielone wierzchołki. Wierzchołki będą nadal wysysać składniki odżywcze z marchwi podczas ich przechowywania.

• Ogórki: dokładnie wysuszyć przed przechowywaniem i zawinąć w ręcznik papierowy. Zapobiega to rozmokłości spowodowanej kondensacją lub wilgocią z nadmiaru wody.

• Papryka: przechowywać w suchej, zamkniętej torbie w chrupiącym warzywnym. Przechowywanie ich w suchym miejscu zapobiega miękkiej, śluzowatej lub spleśniałej papryce.

kurczak z brokułami i czosnkiem po chińsku

Kurczak z brokułami po chińsku przepis

ogórki

10 produktów, których nigdy nie należy wkładać do lodówki