Odłóż obieraczkę! Usuwając skórkę z tych świeżych owoców i warzyw, możesz stracić mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Dlaczego nie powinieneś obierać tych owoców i warzyw?
Skórka owoców i warzyw zawiera więcej przeciwutleniaczy, błonnika, witamin i minerałów niż miąższ. Nieobrane owoce i warzywa mogą mieć do 33 procent więcej błonnika niż te bez skórki. A poziom przeciwutleniaczy w skórce owoców może być do 328 razy wyższy niż w miąższu.
Ilość składników odżywczych w każdej skórce różni się w zależności od rodzaju owocu lub warzywa. Jedyne skórki, których nie zaleca się jeść, to te, które są zbyt twarde lub niesmaczne. Mając to na uwadze, jeśli Twoim celem jest również zwiększenie ilości prozdrowotnych składników odżywczych w diecie, to najlepiej jest jeść następujące owoce i warzywa bez obierania ich.
1.Unikaj obierania gruszek, brzoskwiń i śliwek
Skórki brzoskwiń, gruszek i śliwek zawierają dużo błonnika, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jedno z badań wykazało nawet, że usunięcie skórki brzoskwini skutkuje zmniejszeniem ilości przeciwutleniaczy o 13 do 48 procent. Niezależnie od tego, czy jesz owoce i warzywa bez skórki, czy nie, zawsze dokładnie myj je przed jedzeniem.
2.Unikaj obierania jabłek i moreli
Jabłka są jednym z owoców, które szczególnie zaleca się aby ich nie obierać. Skórka jabłka ma nierozpuszczalny błonnik, witaminę C, witaminę A i flawonoid kwercetynę. Chociaż skórki jabłek zawierają tak wiele składników odżywczych i błonnika, są one owocem o wyższej zawartości pestycydów. Upewnij się więc, że dobrze je umyłeś lub rozważ zakup jabłek z upraw ekologicznych.
3.Unikaj obierania pomidorów
Skórka pomidora zawiera duże stężenie flawonoidu o nazwie naryngenina, który może zmniejszać stan zapalny i chronić przed niektórymi chorobami, choć konieczne są dalsze badania. Inne badania wykazały również, że gotowanie pomidorów z założoną skórką zwiększa dostępność niektórych składników odżywczych.
4.Unikaj obierania kiwi i ogórków
Skórki kiwi są zaskakująco jadalne. Skórka kiwi ma mnóstwo witaminy C, a jedzenie jej potroi ilość błonnika. Jeśli chodzi o ogórki, będziesz chciał zachować skórkę dla witaminy K, błonnika i potasu – ale możesz obejść się bez tej woskowej warstwy. Skórki ogórków mogą być woskowe, więc pamiętaj, aby dobrze je umyć, a nawet użyć papierowego ręcznika, aby zetrzeć woskową warstwę.
5.Unikaj obierania bakłażanów i cukinii
Zachowaj skórkę bakłażana, jeśli chcesz uzyskać dodatkowy błonnik, flawonoidy i magnez. Innym powodem, dla którego warto zachować skórkę bakłażana i cukinii jest woda. Zarówno cukinia jak i bakłażan mają wysoką koncentrację wody – cukinia składa się w 95 procentach z wody, a bakłażan w 92. To właśnie w skórce tych warzyw znajduje się najwięcej składników odżywczych.
6.Unikaj obierania ziemniaków
Skórka ziemniaków zawiera błonnik, żelazo, witaminę C, potas i foliany. Zamiast pozbawiać je tych odżywczych właściwości, użyj szczotki do warzyw, aby delikatnie wyszorować ziemniaki przed gotowaniem.
7.Zachowaj skórki owoców cytrusowych
Skórki owoców cytrusowych takich jak cytryny, limonki i pomarańcze są jadalne, jeśli je ugotujesz lub zetrzesz na tarce. Pomarańcze i inne owoce cytrusowe to jedne z najlepszych bogatych w antyoksydanty produktów, jakie możesz jeść!
8.Zachowaj skórki dyni i zimowych kabaczków
Dynie i zimowe kabaczki mają skórki, które można jeść tylko wtedy, gdy się je ugotuje i zmiękczy.
9.Zawsze obieraj owoce tropikalne
Ananasy, papaje, mango, banany, melony i liczi to owoce tropikalne, które zawsze należy obierać. Te owoce mają skórkę, która jest trudna do przeżucia i strawienia lub wręcz niejadalna.
10.Zawsze obieraj awokado, czosnek i cebulę
Podobnie jak w przypadku owoców tropikalnych, skórka awokado jest ciężkostrawna i nie jest czymś, co powinieneś jeść. Awokado jest dobrym źródłem błonnika, potasu, kwasu foliowego i tłuszczów jednonienasyconych. Jeśli chodzi o czosnek i cebulę, skórka nie jest szczególnie korzystna ani smaczna – warto więc zdjąć tę warstwę.
11.Najważniejsze są Twoje preferencje
Spożywanie skórek większości owoców i warzyw przynosi wiele korzyści, ale nie jest to ich jedyna odżywcza część. Jeśli skórka owocu lub warzywa jest szczególnie twarda lub nieapetyczna, lepiej jeść je bez skórki – i korzystać z zawartych w nich składników odżywczych – niż całkowicie unikać jedzenia owoców lub warzyw.