Istnieje wiele super zdrowych produktów spożywczych. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że więcej nie zawsze znaczy lepiej. Niektóre pokarmy mogą być dobre dla Ciebie w umiarkowanych ilościach, ale poważnie szkodliwe w dużych ilościach.
Oto 8 produktów, które mogą Ci zaszkodzić, jeśli jesz ich za dużo.
1.Omega-3 i oleje rybne
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia. Zwalczają stany zapalne w organizmie, odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Ponieważ większość diet jest uboga w omega-3, suplementy zyskują coraz większą popularność. Do najpopularniejszych suplementów należą kapsułki omega-3 produkowane z ryb, tranu i alg. Jednak zbyt duża ilość omega-3 może być szkodliwa. Zwykła dawka waha się od 1 do 6 gramów dziennie, ale przyjmowanie nawet 13-14 gramów dziennie może mieć działanie rozrzedzające krew u zdrowych osób. Może to być ryzykowne, szczególnie dla osób, które mają skłonność do krwawień lub przyjmują leki rozrzedzające krew. Ponadto, biorąc duże ilości oleju z wątroby ryb może spowodować nadmierne spożycie witaminy A, co może powodować toksyczność witaminy A. Jest to szczególnie niepokojące dla dzieci i kobiet w ciąży.
PODSUMOWANIE:
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla dobrego zdrowia. Jednakże, nadmiar omega-3 może mieć działanie rozrzedzające krew. Olej rybny jest również bardzo bogaty w witaminę A, która w dużych ilościach może być niebezpieczna.
2.Tuńczyk (zarówno świeży, jak i w puszce)
Tuńczyk jest tłustą rybą, która zazwyczaj uważana jest za bardzo zdrową. Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i jest bardzo bogaty w białko. Tuńczyk może jednak zawierać wysoki poziom substancji zanieczyszczającej środowisko. W wyższych poziomach, metylortęć jest toksyną neurologiczną, która może powodować wiele negatywnych skutków zdrowotnych. Obejmują one opóźnienia rozwojowe u dzieci, problemy z widzeniem, brak koordynacji oraz zaburzenia słuchu i mowy. Duże tuńczyki zawierają najwięcej rtęci, ponieważ z czasem gromadzi się ona w ich tkankach. Te duże tuńczyki są z dużym prawdopodobieństwem podawane jako wysokiej jakości steki rybne lub używane w sushi. Mniejsze tuńczyki zawierają mniejszą ilość rtęci.
Istnieją dwa główne rodzaje tuńczyka w puszce, a ich zawartość rtęci jest różna:
Tuńczyk biały: Jasny w kolorze i zazwyczaj pochodzi z ryb albakora. Biały tuńczyk zawiera 4-5 razy więcej rtęci niż tuńczyk jasny.
Tuńczyk jasny: Tuńczyk jasny zawiera znacznie mniej rtęci niż tuńczyk biały. Ma ciemniejszy kolor i zazwyczaj nie pochodzi z ryb albakora.
Górna granica bezpieczeństwa metylortęci dla ludzi wynosi 0,1 mikrograma na kilogram masy ciała. Oznacza to, że dziecko o wadze 25 kg może spożywać jedną porcję białego tuńczyka w puszce o wadze 75 g (2,6 uncji) co 19 dni. Każda większa ilość przekraczałaby zalecany górny limit. Kobietom w ciąży i dzieciom zaleca się ograniczenie spożycia owoców morza zawierających rtęć do nie więcej niż dwóch razy w tygodniu. Istnieje kilka innych rodzajów ryb, które są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, ale mniej prawdopodobne jest, że są zanieczyszczone rtęcią. Należą do nich łosoś, makrela, sardynki i pstrąg.
PODSUMOWANIE:
Tuńczyk zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Jednakże, może być również zanieczyszczony metylortęcią z powodu zanieczyszczenia oceanów.
3.Cynamon
Cynamon jest pyszną, powszechnie stosowaną przyprawą, która może mieć pewne właściwości lecznicze.
Jest bogaty w antyoksydanty i wykazano, że zwalcza stany zapalne i obniża poziom cukru we krwi. Spożywanie cynamonu zostało również powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, raka i chorób neurodegeneracyjnych. Jednak cynamon zawiera duże ilości związku zwanego kumaryną, który w dużych dawkach może być szkodliwy.
Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu, z różnymi ilościami kumaryny:
Cassia: Znany również jako zwykły cynamon, cynamon Cassia zawiera stosunkowo dużą ilość kumaryny.
Ceylon: Znany jako prawdziwy cynamon, cejloński jest mniej powszechny z tych dwóch. Jego zawartość kumaryny jest znacznie niższa.
Tolerowana dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kg masy ciała. Spożycie znacznie większej ilości może spowodować zatrucie wątroby i raka.
W oparciu o tolerowane dzienne spożycie, nie zaleca się spożywania więcej niż 0,5-2 gramów cynamonu Cassia każdego dnia. Jednakże, można spożywać do 5 gramów (1 łyżeczka) cynamonu cejlońskiego dziennie. Spożywanie większej ilości jest w porządku od czasu do czasu, np. gdy wymaga tego dany przepis. Nie należy jednak spożywać dużych ilości zbyt często.
PODSUMOWANIE:
Cynamon jest bogaty w przeciwutleniacze i wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Zawiera jednak również kumarynę, która w dużych dawkach może być szkodliwa. Spośród dwóch rodzajów cynamonu, cynamon cejloński zawiera mniej kumaryny.
4.Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa to przyprawa o bardzo wyjątkowym smaku. Jest często używana w potrawach świątecznych, takich jak ciasta i puddingi. Gałka muszkatołowa zawiera związek o nazwie mirystycyna, który jest substancją psychoaktywną.
W mniejszych dawkach gałka muszkatołowa nadaje potrawom smak, nie wpływając negatywnie na zdrowie. Jednak w dużych dawkach, gałka muszkatołowa może powodować zatrucie mirystycyną. Skutki zatrucia mirystycyną obejmują drgawki, arytmię serca, mdłości, zawroty głowy, ból i halucynacje. Nie zaleca się spożywania więcej niż 10 gramów gałki muszkatołowej na jednym posiedzeniu. Wykazano, że większe dawki mogą powodować objawy toksyczności.
PODSUMOWANIE:
Gałka muszkatołowa jest używana do aromatyzowania wielu potraw. W małych dawkach nie ma ona wpływu na zdrowie. Jednak gałka muszkatołowa zawiera mirystycynę, która w dużych dawkach może powodować zatrucia.
5.Kawa
Kawa to wspaniały napój, który jest pełen antyoksydantów i innych aktywnych związków.
Została powiązana z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym ze zmniejszonym ryzykiem chorób wątroby i cukrzycy typu 2.
Aktywnym składnikiem zwykłej kawy jest kofeina, której każda filiżanka zawiera średnio 80-120 mg. Dzienna dawka 400 mg jest ogólnie uważana za bezpieczną.
Jednak spożywanie więcej niż 500-600 mg dziennie może być nadmierne. Może to przytłoczyć układ nerwowy, powodując bezsenność, nerwowość, drażliwość, skurcze żołądka, palpitacje serca i drżenie mięśni. Ilość kofeiny potrzebna do doświadczenia tych efektów ubocznych różni się znacznie w zależności od osoby. Niektórzy mogą pić tyle kawy, ile chcą, podczas gdy inni doświadczają objawów przy małych ilościach kofeiny.
PODSUMOWANIE:
Kawa jest powiązana z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Jednak zbyt duża ilość kofeiny może wywołać niepożądane skutki u niektórych osób.
6. Wątróbka
Organy są najbardziej pożywnymi częściami zwierząt, a wątroba jest najbardziej pożywnym organem ze wszystkich. Jest ona bardzo bogata w wiele niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, B12, witamina A i miedź.
Jednak 100 gramowa porcja wątroby wołowej zawiera ponad sześciokrotnie więcej witaminy A niż wynosi zalecane dzienne spożycie. Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, co oznacza, że jest magazynowana w naszym organizmie. Dlatego jej nadmiar może powodować objawy toksyczności witaminy A. Objawy te mogą obejmować problemy z widzeniem, ból kości i zwiększone ryzyko złamań, nudności i wymioty. Jedzenie zbyt dużej ilości miedzi może powodować jej toksyczność. Może to prowadzić do stresu oksydacyjnego i zmian neurodegeneracyjnych, a także może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Mimo, że wątróbka jest niezwykle zdrowa i pożywna, nie powinna być spożywana codziennie. W zupełności wystarczy jej spożywanie raz w tygodniu.
PODSUMOWANIE:
Wątroba zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych. Jest jednak bardzo bogata w witaminę A i miedź, które w nadmiernych ilościach mogą powodować problemy.
7. Warzywa krzyżowe
Warzywa krzyżowe to rodzina zieleniny, do której zaliczamy brokuły, brukselkę, jarmuż, kapustę i brukselkę.
Warzywa te są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszone ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Warzywa krzyżowe stanowią dużą część dziennego spożycia warzyw przez ludzi. Stały się one również bardzo popularne jako składniki różnych zielonych smoothie i świeżych soków warzywnych.
Jednak związki zawarte w tych warzywach zwane tiocyjanianami mogą zakłócać zdolność organizmu do wchłaniania jodu. To może przyczynić się do stanu zwanego niedoczynnością tarczycy. Niedoczynność tarczycy charakteryzuje się niedoczynnością gruczołu tarczowego. Objawy obejmują powiększoną tarczycę, przyrost wagi, zaparcia, suchą skórę i obniżony poziom energii. Chociaż warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, są bardzo zdrowe, dodawanie ich dużych ilości do smoothie lub zielonych soków może przyczynić się do masowego spożycia tych związków. Ludzie, którzy są wrażliwi na problemy z tarczycą powinni unikać spożywania tych warzyw w bardzo dużych ilościach.
PODSUMOWANIE:
Warzywa krzyżowe są zdrowe i pożywne. Zawierają jednak tiocyjaniany, które mogą blokować wchłanianie jodu. Osoby z problemami tarczycy nie powinny jeść bardzo dużych ilości tych warzyw.
8. Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie są jednym z najlepszych źródeł selenu w diecie. Selen jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, ale w dużych ilościach może być toksyczny. Zalecane dzienne spożycie selenu dla dorosłych wynosi 50-70 mikrogramów/dzień. Jeden duży orzech brazylijski może zawierać do 95 mikrogramów selenu. Jest to więcej niż zalecana dzienna dawka dla dorosłych i ponad trzy razy więcej niż potrzebują dzieci. Zjedzenie tylko 4-5 orzechów brazylijskich może sprawić, że osoba dorosła znajdzie się na górnej granicy bezpiecznego spożycia selenu, dlatego nie zaleca się spożywania większej ilości. Objawy zatrucia selenem to wypadanie włosów i paznokci, problemy z trawieniem i kłopoty z pamięcią.
PODSUMOWANIE:
Orzechy brazylijskie zawierają selen, który jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Jednak w dużych ilościach selen jest toksyczny. Dlatego należy spożywać tylko kilka orzechów brazylijskich dziennie.