Jajka to produkty pełne białka, bogate w składniki odżywcze, które często goszczą na naszych stołach jako niedrogie śniadanie, które może pomóc Ci uzyskać dobrą kondycję i zdrowie bez wydawania mnóstwa pieniędzy. Oto 10 niesamowitych faktów o jajkach, które musisz znać.
1.Brązowa czy biała skorupka
Kolor skorupki nie wskazuje na jakość czy wartość odżywczą jajka, ale raczej na rasę kury, która je zniosła. Kury z białymi piórami mają tendencję do znoszenia białych jaj, a kury z czerwonymi piórami mają tendencję do znoszenia brązowych jaj.
2.Co oznacza kolor żółtka?
Kolor żółtka jaja jest determinowany przez dietę kury. Podobnie jak kolor skorupki, nie ma on nic wspólnego z wartością odżywczą jajka. Jeśli po otwarciu jajka odkryjesz ciemnożółte żółtko, kura prawdopodobnie była karmiona zielonymi warzywami. Średnio-żółte żółtko wskazywałoby na dietę opartą na kukurydzy i lucernie, podczas gdy jasnożółte żółtko może być wynikiem spożywania pszenicy i jęczmienia.
3.Długi okres przydatności do spożycia
Kiedy następnym razem kupisz karton jajek, zwróć uwagę, że na opakowaniu znajduje się data sprzedaży, a nie data ważności. Twoje jajka powinny być jadalne przez 3-4 tygodnie po tej dacie, więc nie wyrzucaj ich do śmieci do tego czasu. Jeśli nie jesteś pewien, czy jajko jest jeszcze dobre, powąchaj je po rozbiciu. Twój nos wyczuje nieprzyjemny zapach, jeśli nie jest dobre.
4.Zapomnij o cholesterolu
Jajko zawiera 2/3 zalecanego spożycia cholesterolu, ale okazuje się, że to nic wielkiego. Badania pokazują, że regularne spożywanie jajek nie zwiększa ryzyka chorób serca.
5.Dużo wartości odżywczych za niewielką cenę
Jajka zawierają dużą dawkę białka (pomaga budować mięśnie) i zdrowych tłuszczów (pomaga czuć się sytym i zadowolonym) przy niewielkim koszcie kalorycznym. Korzystasz również z antyoksydantów, które zwalczają raka i zmniejszają efekty starzenia.
6.Nieograniczone możliwości gotowania
Jedyną rzeczą, która ogranicza cię w gotowaniu jajek, jest twoja wyobraźnia. Możesz zrobić jajecznicę dla szybkiego i łatwego zdrowego śniadania. Możesz zrobić omlet, siekając warzywa i dodając ser mozzarella z odrobiną ostrego sosu. Możesz też zrobić kanapkę z jajkiem ze szpinakiem i pomidorem. Można również ugotować kilka jaj, posypać je odrobiną soli i pieprzu, i pokroić je na smaczny dodatek do sałatki.
7.Co za jajo!
Kura Harriet zniosła największe jajko na świecie w 2010 roku, mierzące 9,1 cala średnicy.
8.Nie każde jajko w twoim opakowaniu jest tej samej wielkości
Chociaż na kartonie jest napisane, że dostajesz „Duże” jaja, nie każde jajo w tym papierowym pudełku jest dokładnie tej samej wielkości. Wielkość jajka zależy od wieku kury. Im starsza kura, tym większe jajo wydaje.
9.Jajka są jednym z niewielu źródeł witaminy D w diecie.
Większość ludzi „konsumuje” witaminę D poprzez ekspozycję na światło słoneczne. Jednak można również spożywać witaminę D poprzez żywność, ale możliwości są dość ograniczone. Poza olejem z wątroby dorsza, sardynkami, łososiem i mlekiem, jaja są jednym z najlepszych (i nielicznych) dietetycznych źródeł tej wzmacniającej odporność witaminy.
Aby mieć pewność, że czerpiesz jak najwięcej tej witaminy D z pożywienia, nie piecz jajek. Kiedy smażysz lub gotujesz jajka, możesz zachować od 82 do 88 procent witaminy D, która podnosi odporność i poprawia nastrój.
10.Kury „z wolnego wybiegu” mogą nigdy nie postawić stopy na zewnątrz
Jaja „z wolnego wybiegu” są z pewnością o krok powyżej „bezklatkowych”, ale termin ten jest nadal nieco mylący. Podczas gdy kury z „wolnego wybiegu” mają możliwość wyjścia na zewnątrz, w rzeczywistości wiele z nich nie wychodzi poza obory, ponieważ drzwi są małe, otwarte tylko na określony czas lub nie mieszczą całego stada.