Mocno pomidorowe, aromatyczne risotto to miła odmiana od klasycznego polskiego obiadu. Ryż jest kremowy, a ostrość potrawy możesz dostosować do swoich preferencji. Przepis jest bardzo prosty, a zadowoli każdego domownika. Jeżeli spróbujecie raz, na pewno wrócicie do tego przepisu.
Potrzebujesz
– 500g wieprzowiny np. z łopatki – 200g ryżu do risotto- 750 ml bulionu – 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku – 3 łyżki masła – kilka sztuk suszonych pomidorów- 1 łyżeczka chili
– pół łyżeczki słodkiej papryki – 1 puszka pomidorów w kawałkach – starty parmezan – sól i pieprz
Przygotowanie
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj mięso i smaż przez przez chwilę. Do mięsa dodaj pokrojoną drobno cebulę, suszone pomidory, a gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy mięso będzie już złociste, wlej połowę bulionu i ryż. Gotuj wszystko, co jakiś czas dolewając bulionu. Gdy ryż będzie pół miękki dodaj pomidory z puszki. Gotuj danie do czasu, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj starty parmezan, sól i pieprz. Smacznego!