W tym cieście nie tylko sprawdzą się krewetki ale również warzywa czy ryby. Próbowaliście?
Potrzebujesz
– pół kilo surowych krewetek średniej wielkości- sok z cytryny- 2 ząbki czosnku- sól pieprz- olejTempura:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 szklanka bardzo zimnej wody- 1 jajko- 3 łyżki mąki kukurydzianej- szczypta soli
Potrzebujesz
Krewetki oczyść z pancerza i wnętrzności. Umyj krewetki pod zimną wodą, następnie wyciśnij na nie sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odłóż na jakiś czas do lodówki. W misce wymieszaj ze sobą składniki na tempurę, ciasto powinno być dość gęste, jeżeli jest za rzadkie dodaj więcej mąki. Krewetki zanurz w cieście i zmaż do złotego koloru na głębokim tłuszczu.