ADVERTISEMENT
w ,

Pielmieni

pielmieni

Przepis od mojej przyjaciółki z Ukrainy. To jedne z moich ulubionych pierożków. Warto spróbować!

Potrzebujesz

Ciasto na pierogi:
– 2 jajka
– 40 ml oleju
– szczypta soli
– 160 ml wody
– 500 g przesianej mąki pszennej

Farsz:
– 600g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
– 2 ząbki czosnku
– cebula
– sól I pieprz
– ok 120 ml mleka

Przygotowanie

Połącz wszystkie składniki na ciasto, wyrób i odstaw na ok 30 min do lodówki.
Połącz ze sobą mięso, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, dodaj sól I pieprz. Następnie powoli dolewaj mleko tak by mięso wchłonęło cały płyn. Farsz gotowy!

Rozwałkuj cienko ciasto i wykrój małe kółka, nałóż farsz i zlepiaj jak pierogi, następnie złącz ze sobą dwa końce, w ten sam sposób jak przygotowuje się uszka.
Gotuj pare minut po wypłynięciu pierożków na powierzchnię wody.
Podawaj np z rosołem zamiast makaronu lub moja ulubiona wersja ze śmietaną i octem. Coś pysznego! Te pierożki dzięki mleku są bardzo soczyste w środku.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

burrata

Burrata z pesto i z pomidorkami koktajlowymi