ADVERTISEMENT
w ,

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Jest to prosty i niezawodny sposób na lazanie z sosem bolognese.

Potrzebujesz

Farsz:
– makaron lazania
– ok. 800g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
– 2 kartoniki przecieru pomidorowego
– 6 ząbków czosnku
– 1 duża cebula
– oliwa
– odrobina cukru
– sól i pieprz
– oregano I bazylia
– starty parmezan
– starta mozzarella

Sos beszamelowy:
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki mąki przennej
– 4 łyżki masła
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz

Przygotowanie

Makaron obgotuj przez ok. 3 minuty. Na patelni rozgrzej oliwę, nie za dużą ilość, następnie dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj mięso i smaż do uzyskania złotego koloru, następnie dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż przez chwilę, dodaj przecier, wszystkie przyprawy oraz trochę cukru.
Do garnka wlej mleko, dodaj masło, poczekaj aż się zagotuje, zdejmij garnek z ognia dodaj mąkę i wymieszaj energicznie trzepaczką. Następnie dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Chwilę jeszcze podgotuj, aż sos się zagęści.
Pierwszą warstwę makaronu wyłóż na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, Na tę warstwę połóż pierwszą porcję sosu beszamelowego, a na nią przygotowany sos mięsny oraz startą mozzarellę oraz parmezan i przykryj warstwą makaronu. Powtarzaj tę czynność do wyczerpania składników. Na wierzchu ostatniej warstwy na makaronie nałóż starty ser z sosem beszamelowym. Lazanie wstaw do piekarnika i piecz ok 30 min w 180 stopniach. Smacznego!

Kawa kokosowa

Kawa kokosowa

pasta ziemniaczana

Pasta ziemniaczana