Ja mam do tego deseru słabość, a Wy lubicie?
Potrzebujesz
– szklanka zaparzoonej mocnej kawy rozpuszczalnej
– 250g mascarpone
– 2 jajka
– biszkopty podłużne
– 2 łyżki cukru brązowego
– 50 ml amaretto
– szczypta soli
– kakao do posypania
– opcionalnie śmietanka 30%
Przygotowanie
Do kawy dodaj amaretto i odstaw do ostudzenia.
W misce ubij żółtka z cukrem na puszytą masę. Następnie dodaj do miski mascarpone i jeszcze przez chwilę miksuj. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodaj delikatnie do masy z żółtkami.
Biszkoty przełam na pół by zmieściły się do szklanki i zamocz z kazdej strony w kawie. Włóż pierwszą warstwę biszkoptów na dno szklanki i na to dodaj łyżkę kremu. Powtórz czynność aż do wypełnienia szklanki. Na wierzchu powinna być warstwa kremu, którą posyp obficie kakao. Opcionalnie zamast kremu na wierzchu możesz użyć ubitej śmietanki. Smacznego!