ADVERTISEMENT
w ,

Tiramisu

Tiramisu

Ja mam do tego deseru słabość, a Wy lubicie?

Potrzebujesz

– szklanka zaparzoonej mocnej kawy rozpuszczalnej
– 250g mascarpone
– 2 jajka
– biszkopty podłużne
– 2 łyżki cukru brązowego
– 50 ml amaretto
– szczypta soli
– kakao do posypania
– opcionalnie śmietanka 30%

Przygotowanie

Do kawy dodaj amaretto i odstaw do ostudzenia.
W misce ubij żółtka z cukrem na puszytą masę. Następnie dodaj do miski mascarpone i jeszcze przez chwilę miksuj. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodaj delikatnie do masy z żółtkami.

Biszkoty przełam na pół by zmieściły się do szklanki i zamocz z kazdej strony w kawie. Włóż pierwszą warstwę biszkoptów na dno szklanki i na to dodaj łyżkę kremu. Powtórz czynność aż do wypełnienia szklanki. Na wierzchu powinna być warstwa kremu, którą posyp obficie kakao. Opcionalnie zamast kremu na wierzchu możesz użyć ubitej śmietanki. Smacznego!

karkówka

Soczysta grillowana karkówka

sałatka

Zielona sałatka z awokado i fetą