Za każdym razem, gdy jemy, dokonujemy wyboru: karmić chorobę lub z nią walczyć. Oto lista ratujących życie produktów spożywczych, które działają w tym drugim kierunku.
1.CZEKOLADA
Ekscytująca wiadomość dla miłośników czekolady: badania wykazały, że czekolada może zmniejszyć ryzyko zawału serca i chronić przed śmiertelnymi zakrzepami krwi. Naukowcy wyjaśniają, że czekolada może obniżyć ryzyko chorób serca o ponad jedną trzecią.
Dzieje się tak dzięki naturalnym, prozdrowotnym flawonoidom, które poprawiają przepływ krwi przez naczynia krwionośne, zmniejszając tym samym szanse na zawał serca. Naukowcy zalecają nawet, aby każdy, kto wybiera się w długą podróż samolotem, jadł czekoladę, która wspomaga zdrowy przepływ krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepów, na które pasażerowie są bardziej podatni po długim siedzeniu w tej samej pozycji. To doskonała wymówka, aby zarezerwować wakacje i chrupać czekoladę podczas lotu
2.BROKUŁY
Jedzenie gotowanych na parze brokułów zaledwie kilka razy w tygodniu może obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, płuc i skóry. Naukowcy przypisują właściwości antyrakowe głównie sulforafanowi, związkowi, który działa na poziomie genetycznym, aby skutecznie „wyłączyć” geny nowotworowe, co prowadzi do celowej śmierci komórek rakowych i spowolnienia postępu choroby. Jedno z badań wykazało, że u mężczyzn, którzy spożywali trzy lub więcej półlitrowych porcji brokułów tygodniowo, ryzyko zachorowania na raka prostaty było o 41% niższe niż u mężczyzn, którzy spożywali mniej niż jedną porcję tygodniowo.
3. ŻURAWINA
Wymienienie wielu korzyści zdrowotnych płynących z żurawiny zajęłoby dużo czasu, ale w skrócie, ten malutki owoc ratuje nam życie (dosłownie), jeśli chodzi o nasze zdrowie. Rzeczywiście, mała żurawina jest pełna przeciwutleniaczy, właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i wzmacniających odporność, a także jest pełna fitoskładników. Im więcej fitoskładników znajduje się w naszym organizmie, tym większa jest jego ochrona.
Co więcej, substancje fitochemiczne zawarte w czerwonych owocach i jagodach pomagają zwalczać cząsteczki powodujące raka.
4.ORZECHY WŁOSKIE
Jak na ironię, a może Matka Natura w ten sposób chce nam coś podpowiedzieć, orzechy włoskie w kształcie serca są pełne przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca. Najwięcej korzyści dla zdrowia serca pochodzi z oleju. Możesz uwolnić lotne olejki z orzechów włoskich, prażąc je na suchej patelni na średnim ogniu, aż staną się aromatyczne. Spróbuj też oleju z orzechów włoskich – jest on wyśmienity jako dodatek do sosów sałatkowych lub jako dodatek do dań
5. BORÓWKI
Choroba Alzheimera ma podłoże genetyczne, a jeśli choroba ta występuje w Twojej rodzinie, szczególnie ważne jest wprowadzenie zmian w stylu życia, aby zminimalizować ryzyko jej wystąpienia. Samo dodanie większej ilości borówek do diety może w tym pomóc. Bogate w przeciwutleniacze, które nadają im purpurowy lub głęboko czerwony kolor, jagody chronią komórki przed uszkodzeniem, zmieniając sposób, w jaki neurony w mózgu komunikują się ze sobą i zmniejszając akumulację grudek białka, które najczęściej występują w chorobie Alzheimera. W jednym z badań, starsi dorośli, którzy suplementowali się sokiem z jagód przez zaledwie 12 tygodni, uzyskali lepsze wyniki w testach pamięci niż osoby otrzymujące placebo. Naukowcy stwierdzili to samo u zwierząt: Osoby karmione borówkami doświadczają znacznie mniejszej utraty komórek mózgowych, gdy są narażone na stres oksydacyjny, jakiego doświadczają osoby cierpiące na choroby neurodegeneracyjne.