ADVERTISEMENT
w

Rolada bezowa z malinami

beza

Rolada jest bardzo pysznym deserem z delikatnym śmietankowym farszem, który rozpływa się w ustach. Taka rolada pięknie wygląda i świetnie nadaje się jako deser na co dzień i od święta. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Na pewno zasmakuje wszystkim gościom.

Potrzebujesz

Beza:
– 6 białek
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka octu
– szczypta soli
– 80g płatków migdałów
Masa:
– 250g serka mascarpone
– 250g śmietanki 36%
– łyżeczka cukru pudru
– opakowanie malin

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 170°C z opcją termoobiegu Białka ubij ze szczyptą soli i powoli wsypuj cukier, cały czas ubijając do rozpuszczenia cukru. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet i miksuj jeszcze przez kilka minut. Blachę do pieczenia wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę na blachę, wyrównaj i posyp równomiernie płatkami migdałów na wierzchu. Od razu blachę z masą przełóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Gdy beza będzie złotobrązowa, wyjmij z piekarnika i obrócić ją migdałową stroną do dołu na dużym, czystym papierze do pieczenia. Zdejmij papier z podstawy i pozostaw bezę do całkowitego ostygnięcia.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem. W drugiej misce rozrób mascarpone i dodawaj dodawaj powoli ubitą śmietankę. Wszystko wymieszaj i przełóż masę na bezę i na wierzch przełóż maliny. Zostaw kilka sztuk do udekorowania na wierzchu Roladę mocno zwiń i przełóż do lodówki na kilka godzin. Gotowe!





naleśniki z pomarańczą

Naleśniki z pomarańczami

produkty

5 produktów spożywczych, które mogą uratować ci życie