Spożywanie właściwego rodzaju żywności we właściwym czasie pomaga osiągnąć i utrzymać dobry stan zdrowia. Jednak możesz nie zdawać sobie sprawy, że równie ważne jest, aby pamiętać o różnych kombinacjach żywności, które mogą okazać się szkodliwe. Poniższy artykuł omawia niektóre kombinacje potraw, których należy unikać!
Niebezpieczne kombinacje pokarmów, które mogą wywołać chorobę
Większość z nas jest czasem tak zajęta swoim życiem, że rzadko zwraca uwagę na to, co dzieje się w naszych brzuchach. Poniżej przedstawiamy kilka produktów spożywczych, których nie należy spożywać razem, ponieważ mogą one wyrządzić więcej szkody niż pożytku
1.Banan i mleko
Mleko i banan to jedna z najbardziej toksycznych kombinacji pokarmowych, ponieważ może powodować ociężałość. Może również sprawić, że Twój umysł będzie spowolniony, a ciało pogrążone w letargu. Jeśli chcesz cieszyć się bananowym smoothie od czasu do czasu, upewnij się, że dodajesz zielony kardamon, cynamon w proszku lub gałkę muszkatołową w proszku, aby wspomóc trawienie
2.Owoce z jogurtem
Ci z Was, którzy uwierzyli w mit, że jedzenie owoców i jogurtu to bardzo zdrowy wybór, mogą poczuć się zniechęceni faktem, że tak nie jest. Kiedy kwas z owoców wchodzi w kontakt z białkiem w jogurcie, nie tylko wpływa na włókna pokarmowe, ale także czyni je toksycznymi. Ta toksyczna kombinacja pokarmów może prowadzić do alergii pokarmowych.
3.Płatki zbożowe i sok
Wszyscy lubimy zaczynać nasze poranki od czegoś, co daje nam energię. Połączenie płatków zbożowych i soku nie da Ci zbyt wiele energii na początek dnia i może pozostawić pewien dyskomfort, powodując ociężałość. Kwasy zawarte w soku pomarańczowym obniżają aktywność enzymów rozkładających węglowodany.
4. Owoce i warzywa
Owoce i warzywa mają różny czas trawienia. Owoce trawią się tak szybko, że zanim dotrą do żołądka, są już częściowo strawione.
Owoce zawierają również dużo cukru, który może spowolnić trawienie warzyw.
Jeśli musisz łączyć owoce z warzywami, staraj się wybierać zielone warzywa liściaste, a nigdy nie spożywaj pomarańczy i marchwi razem, ponieważ mogą one powodować zgagę i nadmierny refluks żółciowy.
5.Fasola i ser
Ser jest jednym z najbardziej zapalnych pokarmów, jakie możesz kiedykolwiek zjeść, podczas gdy fasola zawiera szczególny rodzaj cukru, którego nasze ciała nie są w stanie przetworzyć, ponieważ brakuje im odpowiednich enzymów, aby to zrobić.
W wyniku zmieszania tych dwóch pokarmów będziesz odczuwać gazy i wzdęcia. Spróbuj jeść je oddzielnie, jeśli masz słaby żołądek.
Kombinacja sera i fasoli może powodować uczucie gazów i wzdęcia. Najlepiej jest spożywać fasolę i nabiał oddzielnie, aby ułatwić trawienie.
6. Herbata i mleko
Dodanie odrobiny mleka do herbaty jest bardzo popularne na całym świecie, ale może to osłabić moc przeciwutleniaczy zawartych w herbacie.
Przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu, zachować wszystkie ich zalety, dodając trochę cytryny do herbaty zamiast mleka.
Herbata z kofeiną zmniejsza również wchłanianie wapnia, dodawanie mleka do herbaty zawierającej kofeinę również nie będzie pomocne.
7.Pomidor i ogórek
Jako ktoś, kto wychował się na sałatce z pomidorów i ogórków, byłem zaskoczony, aby dowiedzieć się, że ta kombinacja była nie jest dobra. Czy sałatka nie jest zdrowa? Odpowiedź brzmi tak, ale para pomidor/ogórek działa przeciwko sobie w naszych żołądkach. Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż pomarańcze. Jednak ogórek zawiera enzym, który zakłóca wchłanianie witaminy C, co sprawia, że twój przewód pokarmowy jest trochę zły i niweluje niektóre z korzyści.
8. Połączenie melona z innymi produktami
Arbuz jest ulubionym letnim przysmakiem każdego człowieka. W dzisiejszych czasach można nawet zobaczyć ludzi, którzy robią takie rzeczy jak grillowanie plasterków lub wrzucanie go z fetą do sałatki. Choć może to smakować niesamowicie, Twój żołądek nie będzie tak szczęśliwy, jak Twoje kubki smakowe. Trawienie nabiału trwa o wiele dłużej niż melonów. Kiedy więc Twój żołądek zacznie zajmować się melonem, mleko zacznie się zacieśniać w Twoim żołądku. W rzeczywistości melon trawi się szybciej niż większość innych pokarmów, więc jedzenie go jako części bardziej złożonego posiłku może zakłócić pracę Twojego organizmu.
9. Chleb i ser
Tost z serem to pierwsza rzecz, którą większość z nas nauczyła się przyrządzać na własną rękę. To może być łatwe i smaczne, ale również złe dla żołądka, ponieważ białka i skrobia są trawione inaczej przez organizm. Jedząc je w połączeniu, Twój żołądek będzie musiał wybrać, które z nich strawić, a skrobia często pozostanie w tyle. Niestrawione skrobiowe jedzenie ulega fermentacji i w skrajnych przypadkach może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
10.Orzechy i tofu
Fityniany zawarte w orzechach i nasionach blokują wchłanianie żelaza. Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, zwróć szczególną uwagę na to, jakie produkty pełnoziarniste i orzechy dodajesz do swoich produktów sojowych.
Podobnie jak tofu, produkty sojowe są pierwszym sposobem dla osób nie jedzących mięsa, aby uzyskać odpowiednią ilość żelaza niezbędną do prawidłowego funkcjonowania ich organizmu. Nie mieszaj orzechów z produktami sojowymi.
11. Chleb z dżemem
Bogaty w cukier dżem w połączeniu z rafinowaną pszenicą da Ci szybki skok glukozy. To zwiększy Twoją energię od razu, aby następnie upuścić ją tak szybko, jak się zaczęła, przez co poczujesz się wyczerpany.
Drożdże zawarte w chlebie mogą również fermentować w twoim żołądku i powodować wzdęcia oraz ból głowy.
Zamień rafinowany chleb pszenny na niepalony chleb pełnoziarnisty i spróbuj surowego miodu zamiast dżemu. Surowy miód zawiera polifenole, około 22 aminokwasy, 31 minerałów, witaminy i enzymy.