ADVERTISEMENT
w ,

Mus cytrynowy

Mus cytrynowy

Orzeźwiający puszysty deser idealnie się sprawdzi po przejedzonych świętach. 

Potrzebujesz

– 6 jajek
– 2 łyżeczki żelatyny
– 200 ml śmietanki 30%
– 4 łyżki cukru pudru
– sok z 2 cytryn
– szczypta soli

Przygotowanie

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, a żółtka zmiksuj z cukrem. Do żółtek dodaj sok z cytryny. W oddzielnej misce ubij śmietankę. Do masy z żółtkami dodaj ubite białko i śmietankę. Wymieszaj masę delikatnie. Żelatynę rozpuść w łyżce wody, odstaw na parę minut i dodaj odrobinę wrzątku by doprowadzić do rozpuszczenia. Przygotowaną żelatynę wymieszaj dokładnie z musem. Gotowy krem przełóż do szklanek lub kubeczków. Odstaw deser do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Pancakes z jabłkami i cynamonem

Pancakes z jabłkami i cynamonem

zapiekanka ziemniaczana z brokułem i kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułem