ADVERTISEMENT
w ,

Spaghetti carbonara

spaghetti carbonara

Robicie ze śmietaną czy bez? Ja kocham opcję ze śmietaną. Wersja ze śmietaną daje nam więcej sosu, który jest bardzo kremowy.

Potrzebujesz

– ok poł paczki makaronu spaghetti
– 150g wędzonego boczku
– średnia cebula
– opakowanie foliowe śmietanki do sosów
– Sól I pieprz
– posiekana pietruszka
– 2 jajka
– starty parmezan

Przygotowanie

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej małą ilość oliwy na patelni, dodaj pokrojony w kostkę boczek, jak się trochę podsmaży, dodaj pokrojoną drobno cebulę. Następnie wlej śmietankę, gotuj na małym ogniu, aż sos się zredukuje. W miseczce rozbij jajka, dodaj starty parmezan i pietruszkę. Na patelnie wrzuć makaron, wymieszaj z sosem, następne wyłącz gaz i dodaj masę jajeczną do makaronu. Wymieszaj wszystko szybko by jajka się nie ścięły. Carbonara gotowa! 😋
Oczywiście na koniec możesz posypać wszystko parmezanem.

tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

makaron z kurczakiem i gorgonzolą

Makaron z kurczakiem i gorgonzolą