Kto ma ochotę na pysznego steka z polędwicy wołowej?
Są tu jacyś zwolennicy wołowiny? Oto mój sposób na wołowinę podaną z sosem balsamicznym.
Potrzebujesz
– 3 kawałki polędwicy o grubości ok. 4 cm
– 2 łyżki masła
– pół szklanki czerwonego wina
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka cukru
– gałązka rozmarynu
– oliwa
– sól i pieprz
Przygotowanie
Rozpuść masło na patelni, dodaj rozmaryn i wlej wino. Zaczekaj aż wino zacznie się gotować i dodaj ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Gotuj wszystko do momentu aż sos zgęstnieje.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej odrobinę oliwy. Smaż steki po 3 min z każdej strony. Pamiętaj, gdy obracasz steka użyj łopatki, by nie naruszyć mięsa. Mięso podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami.