ADVERTISEMENT
w ,

Burger z jajkiem sadzonym

burger z jajkiem

Burger na śniadanie? Czemu nie?🍔🍔🍔
Chyba już zauważyliście, że jestem fanką jajek na śniadanie pod każdą postacią. Oto mój kolejny przepis na pyszne śniadanie.

Potrzebujesz

– 1 bułka
– 1 garść rukoli
– 3 plastry wędzonego boczku
– 1 lub 2 jajka
– sos holenderski
– starty parmezan
– sól i pieprz
– oliwa
Sos holenderski:
-3 żółtka
-1 łyżka soku z cytryny
– 150g masła
– sól
– pieprz

Przygotowanie

Masło rozpuść w garnku i odstaw do osygnięcia. Żółtka ubij na puszystą mase w kąpieli wodnej. Dodaj do żółtek masło cały czas mieszając aż uzyskasz jednolitą masę. Odstaw masę jajeczną z kąpieli wodnej i dodaj cytrynę, sól i pieprz. Sos holenderski jest gotowy.

Na patelni usmaż cienkie plastry boczku, możesz dodać odrobinę oliwy. Odłóż boczek na talerz i na tym tłuszczu przygotuj sadzone. Nie przewracaj jajek na drugą stronę, podlewaj je podczas smażenia tłuszczem na wierzchu by jajko się ścieło. Gotowe posól i popieprz na koniec. Bułkę przekrój na pół. Wysmaruj sosem obie połówki. Na dolną połówkę bułki połóż bekon, jajka, starty parmezan i rukolę Na koniec przykryj drugą połową bułki. Smacznego!

zupa z białych warzyw

Krem z białych warzyw

kurczak

Kurczak pieczony