ADVERTISEMENT
w ,

Sernik z czekoladą karmelową

Sernik z czekoladą karmelową

Sernik zniknie szybciej niż się pojawił. Puszysty smak serowej masy połączonej z karmelową czekoladą. Jest to najlepszy sernik jaki jadłam.

Potrzebujesz

Spód:
– Opakowanie ciastek maślanych
– pół kostki masła
Ciasto:
– 4 jajka
– opakowanie twarogu we wiaderku
– 200g śmietanki 30%
– 2 czekolady karmelowe
– 3 łyżki kajmaku
– pół szklanki cukru
– opakowanie cukru z wanilią
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
– kajmak na wierzch

Przygotowanie

W kąpieli wodnej rozpuść czekolady, odstaw by trochę masa ostygła. Pokrusz ciasteczka w blenderze, dodaj do nich rozpuszczone masło i wymięszaj. Do wyłożonej papierem tortownicy włóż ciasteczkową masę, ugnieć palcami i piecz w 180 przez kilka minut, aż się zarumieni spód.Twaróg przenieś do miski, dodaj cukier, cukier z wanilią i zacznij miksować. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, śmietankę i jajka. Do czekolady dodaj kajmak oraz parę łyżek masy serowej, wymieszaj dokładnie i dodaj do ciasta. Miksuj wszystko przez parę minut. Następnie przelej masę do tortownicy na spód ciasteczkowy i piecz 45 min w 170 stopniach. Gdy ciasto będzie gotowe zostaw je jeszcze w piekarniku na kilka minut by nie opadło. Gdy ciasto ostygnie polej na wierzch kajmakiem. Smacznego! Sernik zniknie szybciej niż się pojawił.

Bruschetta

ciasto

Babka cytrynowa