Cofnij
+ servings
Schab w sosie porowo-marchewkowym
Katarzyna Arraf

Schab w sosie porowo-marchewkowym

To danie smakuje jak u mamy! Mięciutkie mięso w kremowym sosie, do tego klasyczne dodatki – ziemniaki z koperkiem, buraczki i surówka. Idealny, domowy obiad, do którego chce się wracać. Koniecznie spróbuj!
Porcje: 4 porcje
Rodzaj: obiad
Kuchnia: Polska
Kalorie: 310

Składniki
  

  • 4 plastry schabu
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • sól pieprz
  • olej do smażenia

Method
 

  1. Rozbij lekko plastry schabu, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na oleju, odłóż.
  2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę, pora i startą marchewkę na maśle.
  3. Włóż z powrotem mięso, zalej bulionem, duś pod przykryciem 30 minut.
  4. Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj do zgęstnienia.
  5. Podawaj z ziemniakami i ulubionymi surówkami.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 310kcalCarbohydrates: 8gBiałko: 22gFat: 22gTłuszcze nasycone: 10gTłuszcze wielonienasycone: 10gCholesterol: 85mgSód: 320mgFiber: 1gCukier: 4g

Uwagi

  • Można dodać łyżeczkę musztardy dla podkręcenia smaku sosu.

Przetestować ten przepis?

Let us know how it was!