ADVERTISEMENT
w

Donaty z czekoladą

donaty

Nie potrzebujesz wielkich umiejętności kulinarnych, żeby przygotować te pyszne pączki z dziurką. Wystarczy trochę wolnego czasu, gdyż ciasto na pączki potrzebuje czasu by wyrosnąć. Jednak ten czas jest warty ich smaku, Ja uwielbiam donaty z polewą czekoladową, ale możesz zawsze obsypać je cukrem pudrem lub lukrem, decyzja należy do Ciebie. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu:

Potrzebujesz

– 5 szklanek mąki pszennej
– szklanka ciepłego mleka
– pół kostki roztopionego masła
– 2 jajka
– opakowanie suchych drożdży (7g)
– opakowanie cukru z wanilią
– pół szklanki cukru
– szczypta soli
Polewa czekoladowa:
– tabliczka czekolady deserowej
– 50 ml śmietanki 36%
– kawałek masła

Przygotowanie:

Wsyp drożdże do ciepłego mleka i odstaw na 10 minut pod przykryciem. Następnie do mleka dodaj roztopione, schłodzone masło, cukier z wanilią i cukier. Do masy dodaj roztrzepane jajka, mąkę i sól,. Ciasto wyrób dokładnie by było elastyczne. Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. na około godzinę, Gdy ciasto wyrośnie wyrób je jeszcze przez kilka minut i rozwałkuj na ok 1,5 cm grubości. Foremką od pierogów lub większą szklanką powycinaj koła i kieliszkiem wydrąż dziurki. Odstaw je na 20 minut, Smaż donaty na gorącym oleju na złocisty kolor po obu stronach. Odstaw gotowe do ostygnięcia
Śmietankę przelej do rondelka i zagotuj dodaj połamaną na kawałeczki czekoladę i masło. Zmniejsz gaz na mały ogień mieszaj do rozpuszczenia składników. Gotowe donaty polej czekoladą lub je w niej zamocz. Smacznego!

kapusta

12 rzeczy, których nie wiedziałeś o kapuście

krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy