ADVERTISEMENT
w

Biszkopt czekoladowy z kremem czekoladowym i truskawkami

Biszkopt czekoladowy z kremem czekoladowym i truskawkami

Bardziej czekoladowo być nie mogło. Puszysty biszkopt z delikatnym kremem i słodkimi truskawkami to udany przepis na pyszne popołudnie przy kawie.

Potrzebujesz

Ciasto:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 3/4 szklanki mąki pszennej 
– 5 jajek
– 100g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao
– pół szklanki cukru 
– szczypta soli
Krem:
– 400 ml śmietanki 30%
– 2 tabliczki mlecznej czekolady 
Dodatkowo:
– świeże truskawki

Przygotowanie

Masło rozpuść w rondelku i odłóż do ostygnięcia. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem wymieszaj. Białka oddzielnie ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem. Cały czas miksując dodawaj stopniowo mąkę, potem roztopioną czekoladę i ostudzone masło. Wyłącz mikser i delikatnie dodaj białka mieszając szpatułką. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut. 
W tym czasie możesz zrobić krem.
Do garnka wlej śmietankę i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu co jakiś czas mieszając do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw masę do ostygnięcia. Następnie krem zmiksuj do uzyskania puszystego kremu. 
Ostygnięte ciasto przekrój w poziomie na pół by mieć dwa płaty ciasta. Pierwszy spód wyłóż kremem dodaj świeże pokrojone w plasterki truskawki i przykryj drugim spodem. Na wierzch dodaj resztę kremu i truskawki. Gotowe!

Burger z chrupiącym kurczakiem

Burger z chrupiącym kurczakiem

sushi z łososiem

Sushi z łososia z serkiem Philadelphia Przepis