ADVERTISEMENT
w

Wystarczy jedno jabłko dziennie by…

wystarczy jedno jabłko dziennie

Jabłka są niedrogim i pysznym owocem. W Polsce mamy ich pod dostatkiem. Dzięki dużej ilości witaminy C jedzenie jabłek wzmacnia naszą odporność, co w okresie pandemii jest niezwykle ważne.

Co więcej jabłka zawierają związki, w tym przeciwutleniacze i flawonoidy, które mogą pomóc w zapobieganiu powstawania raka. Jabłka mogą również poprawić funkcjonowanie płuc.

Niska zawartość kalorii i sodu oraz brak tłuszczu i cholesterolu sprawiają, że jabłka są słodkie i mają wiele zalet zdrowotnych. Jabłka są dobrym źródłem witaminy A, która wzmacnia wzrok i rozwój kości, oraz witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy.

Badania wykazały również, że jabłka mogą pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi i chorób serca, a także obniżają ryzyko zachorowania na raka. Kwercetyna, czerwonawy pigment uznawany za przeciwutleniacz, występujący w jabłkach, może chronić przed chorobą Alzheimera i przynosić ulgę w alergiach.

Jeśli lubisz wgryzać się w dojrzałe, soczyste jabłka, Twoje zęby również mogą Ci być wdzięczne. Dentyści uważają, że jedzenie jabłek zmniejsza próchnicę poprzez czyszczenie zębów i zabijanie bakterii.

Wiadomo, że owoc nie wyleczy nas ze wszystkich chorób, jednak wspomoże w ich zapobieganiu.

Jabłka także pomogą Ci przywrócić piękny wygląd skóry. Kliknij w link poniżej, który poprowadzi Cię do przepisu.


Sprawdź przepis na maseczkę z jabłek

maseczka z jabłek

Jedzmy jabłka ze skórką!

Zawartość witaminy C pod skórką jest do sześciu razy większa niż w miąższu. Jabłka to świetny wybór na zdrową, niskotłuszczową i niskokaloryczną przekąskę. Są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które mogą chronić przed różnymi chorobami przewlekłymi. Aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne z jabłek, zaleca się spożywanie całych owoców – łącznie ze skórką.

Ze względu na naturalnie występujący cukier, jabłka są doskonałym pożywieniem, które pomoże Ci obudzić się rano. Chociaż jabłka nie zawierają kofeiny, są bardziej skuteczne niż kawa, ponieważ cukry wywołują podobną reakcję. Witaminy z jabłek są powoli uwalniane w całym organizmie, dzięki czemu czujesz się bardziej rozbudzony i masz więcej energii na cały dzień.

odchudzanie

Jabłka wspomagają odchudzanie!

Jabłka posiadają wysoką zawartość błonnika, dlatego stymulują odchudzanie. Te owoce mogą pochwalić się dużą ilością wody. Spożywanie błonnika może spowolnić trawienie pokarmu i sprawić, że poczujesz się syty przy mniejszej ilości kalorii. Z tego powodu pokarmy bogate w błonnik mogą przyczynić się do zmniejszenia całkowitej ilości spożywanych kalorii, co pomaga w utracie wagi. Błonnik może również poprawić zdrowie układu trawiennego i odżywiać przyjazne bakterie w jelitach, co może również wspomóc zdrowie metaboliczne i kontrolę wagi.

Pamiętaj jednak, że jabłka nie zastąpią zrównoważonej diety i regularnych ćwiczeń fizycznych.

Poniżej znajdziesz kilka przepisów z użyciem tych pysznych owoców.


Przepis na szarlotkę


Przepis na koktajl jabłkowy

maseczka z jabłek

Maseczka na twarz z jabłek

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami