ADVERTISEMENT
w

Szarlotka

szarlotka

Ciasto, które sprawdzi się nie tylko od święta ale i na co dzień. Smak jabłek połączony z cynamonem, a do tego kruche ciasto. Warto się skusić.

Potrzebujesz

Ciasto:
– 4 szklanki mąki pszennej
– 7 łyżek cukru
– opakowanie cukru z wanilią
– 1 i 3/4 kostki zimnego masła
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 jajka
Farsz:
– 2 kg jabłek
– 2 łyżki masła
– łyżka cynamonu
– kilka łyżek cukru w zależności jak slodkie są jabłka
– sok z cytryny

Przygotowanie

Składniki na ciasto wyrób w mikserze. Następnie przełóż do torebki foliowej i wstaw na 30 min do lodówki.
Roztop masło w garnku i wrzuć obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Dodaj do jabłek cukier, cynamon oraz na koniec odrobine soku z cytryny. Gotuj masę do konsystencji, która najbardziej Ci odpowiada. Ja lubię jak masa jest z kawałkami owoców, nie jednolita.
Odstaw mus do ostygnięcia.
Wyłóż średniej wielkości blachę połową ciasta, ugnieć palcami, następnie włóż ostudzony farsz I ponownie przykryj warstwą ciasta, które Ci zostało w jaki sposób chcesz, mogą to być wzorki lub całkowicie zakryj farsz.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok godzinę. Smacznego!

krem z dyni

Krem z dyni

burger

Burger z wołowiną