Pyszna tajska zupa z krewetkami. Jeżeli zrobisz ją samemu w domu będzie milion razy lepsza niż ta kupna. Co najważniejsze, jest tak prosta do zrobienia i nie wymaga składników, które są trudno dostępne. A jeśli nie jesteś fanem krewetek, możesz łatwo zamienić je na kurczaka, wieprzowinę lub nawet tofu dla opcji wegetariańskiej. Tak czy inaczej, z pewnością zrezygnujesz z tradycyjnych tajskich dań na wynos i zamiast tego sięgniesz po tę pyszną zupę.
Potrzebujesz
- 300g krewetek
- 50g makaronu ryżowego
- cebula
- 2 żabki czosnku
- czerwona papryka
- 100g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 500 ml bulionu
- sok z cytryny
- szklanka mleka kokosowego
- świeża kolendra
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki umyj i oczyść z wnętrzności. W garnku rozpuść łyżkę masła dodaj krewetki, dodaj sól i pieprz, smaż przed ok 4 minuty. W oddzielnym garnku podsmaż na łyżce masła pokrojone drobno cebulę, paprykę, pieczarki pokrojone w plasterki, i posiatkowany czosnek oraz dodaj starty imbir. Czas na pastę curry, włóż ją do garnka i pogrzej a następnie dodaj do niej mleko kokosowe i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje, około 8-10 minut. Następnie dodaj warzywa i krewetki, sok z cytryny, makaron i krewetki. Smacznego!
Zostaw komentarz