Ta zupa kalafiorowo-serowa to doskonały wybór na chłodniejsze dni. Idealnie kremowa dzięki rozpuszczonemu serowi, ale bez konieczności blendowania, co nadaje jej wyjątkową teksturę. Delikatne różyczki kalafiora i aromatyczne dodatki tworzą prostą, a zarazem smakowitą kompozycję, która jest przyjazna także dla wegetarian (jeśli wybierzesz bulion warzywny). To szybkie, satysfakcjonujące danie, które z pewnością stanie się jednym z ulubionych przepisów w Twojej kuchni
Składniki
1 średni kalafior podzielony na różyczki
1 duża cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
3 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
250 ml mleka
200 g sera żółtego (np. cheddar lub gouda) startego
1 łyżka masła
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
Świeży szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji
Narzędzia
Duży garnek
Nóż i deska do krojenia
Tarka do sera
Drewniana łyżka do mieszania
Sposób Przygotowania
Smażenie Warzyw
W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu
Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut aż stanie się szklista
Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę mieszając aby uwolnić aromat
Gotowanie Ziemniaków i Kalafiora
Dodaj do garnka ziemniaki i różyczki kalafiora mieszając aby warzywa pokryły się masłem i aromatem czosnku
Wlej bulion doprowadź zupę do wrzenia a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 15-20 minut aż ziemniaki i kalafior staną się miękkie
Dodanie Mleka i Sera
Wlej mleko do zupy mieszając całość na małym ogniu
Stopniowo dodawaj starty ser mieszając aby dobrze się rozpuścił i połączył z resztą składników
Dopraw solą pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową która doda zupie głębszego smaku
Podanie
Nałóż zupę do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki
Serwuj z chrupiącym pieczywem lub grzankami aby uzyskać pełnowartościowy posiłek
Wskazówki i Porady
Wybór sera
Jeśli nie masz cheddara lub gouda możesz użyć sera który dobrze się topi np. emmentaler lub mazdamer
Alternatywy dla mleka
Możesz zastąpić mleko śmietanką jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję lub mlekiem roślinnym aby stworzyć wersję wegańską
Warzywa
Aby wzbogacić zupę dodaj marchewkę lub seler które nadadzą jej dodatkowego smaku i wartości odżywczych
Czas Przygotowania i Liczba Porcji
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 4-6
Wartości Odżywcze (na porcję)
Kalorie około 280 kcal
Białko 10 g
Tłuszcze 18 g
Węglowodany 22 g
Błonnik 4 g
Podsumowanie
Kremowa aromatyczna i sycąca – zupa kalafiorowo-serowa to doskonały wybór na rozgrzewający obiad pełen smaku i prostoty. Jej wyjątkowy charakter docenią zarówno fani serowych dań jak i zwolennicy warzywnych zup. Jeśli spodobał Ci się ten przepis wypróbuj również nasze inne pomysły takie jak Kurczak z Ziemniakami w Czosnkowo-Parmezanowej Marynacie lub Schab w Sosie Śmietanowym z Papryką
PrintZupa Kalafiorowo-Serowa – Prosta i Sycąca
- Total Time: 45 minut
Description
Ta zupa kalafiorowo-serowa to doskonały wybór na chłodniejsze dni. Idealnie kremowa dzięki rozpuszczonemu serowi, ale bez konieczności blendowania, co nadaje jej wyjątkową teksturę. Delikatne różyczki kalafiora i aromatyczne dodatki tworzą prostą, a zarazem smakowitą kompozycję, która jest przyjazna także dla wegetarian (jeśli wybierzesz bulion warzywny). To szybkie, satysfakcjonujące danie, które z pewnością stanie się jednym z ulubionych przepisów w Twojej kuchni
Ingredients
1 średni kalafior podzielony na różyczki
1 duża cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
3 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
250 ml mleka
200 g sera żółtego (np. cheddar lub gouda) startego
1 łyżka masła
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
Świeży szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji
Narzędzia
Duży garnek
Nóż i deska do krojenia
Tarka do sera
Drewniana łyżka do mieszania
Instructions
Sposób Przygotowania
Smażenie Warzyw
W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu
Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut aż stanie się szklista
Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę mieszając aby uwolnić aromat
Gotowanie Ziemniaków i Kalafiora
Dodaj do garnka ziemniaki i różyczki kalafiora mieszając aby warzywa pokryły się masłem i aromatem czosnku
Wlej bulion doprowadź zupę do wrzenia a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 15-20 minut aż ziemniaki i kalafior staną się miękkie
Dodanie Mleka i Sera
Wlej mleko do zupy mieszając całość na małym ogniu
Stopniowo dodawaj starty ser mieszając aby dobrze się rozpuścił i połączył z resztą składników
Dopraw solą pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową która doda zupie głębszego smaku
Podanie
Nałóż zupę do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki
Serwuj z chrupiącym pieczywem lub grzankami aby uzyskać pełnowartościowy posiłek
Notes
Wybór sera
Jeśli nie masz cheddara lub gouda możesz użyć sera który dobrze się topi np. emmentaler lub mazdamer
Alternatywy dla mleka
Możesz zastąpić mleko śmietanką jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję lub mlekiem roślinnym aby stworzyć wersję wegańską
Warzywa
Aby wzbogacić zupę dodaj marchewkę lub seler które nadadzą jej dodatkowego smaku i wartości odżywczych
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut
Nutrition
- Serving Size: 4-6
- Calories: 280 kcal