Zupa gołąbkowa to szybka i łatwa alternatywa dla klasycznych gołąbków, łącząca wszystkie ich smaki w jednej, rozgrzewającej misce. Soczyste mięso mielone, delikatna kapusta, ryż i pomidorowy bulion sprawiają, że to danie jest pełne domowego smaku i idealne na chłodne dni.
Smażenie mięsa
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek przez 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, aż się zarumieni.
Gotowanie zupy
W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj podsmażone mięso, marchewkę, seler i kapustę. Wlej passatę pomidorową oraz koncentrat. Dopraw majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodanie ryżu
Dodaj ugotowany ryż do zupy i gotuj jeszcze 5 minut, aby smaki się połączyły.
Serwowanie
Podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.
Find it online: https://smakidnia.pl/zupa-golabkowa-2/