W środku soczyste mięso, a na zewnątrz chrupiąca skórka. Na samą myśl o tym daniu cieknie ślinka. Udka pieczone są zdrowszą wersją, gdyż nie smażymy ich na głębokim tłuszczu. Jako dodatek do dania możesz użyć różnych sosów, frytki lub gotowane ziemniaki i surówka. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu. Jest to ulubiony przepis na udka moich domowników.
Do przygotowania udek w panierce potrzebujesz:
- 1 kg udek z kurczaka (same pałki)
Do przygotowania marynaty potrzebujesz:
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
Do przygotowania panierki:
- 4 jajka
- 1 sucha bułka
- pół szklanki płatków kukurydzianych
Przygotowanie
Wszystkie składniki na marynatę to jest dwie łyżki oliwy, wyciśnięty sok z połowy cytryny. Następnie dodaj łyżeczkę ostrej papryki, czosnek, przyprawę do kurczaka, jedna łyżeczka słodkiej papryki, oraz sól i pieprz wymieszaj w miseczce, pałki z kurczaka dokładnie umyj. Możesz użyć rękawa do pieczenia i włożyć do środka udka i przygotowaną marynatę. Odstaw przygotowane mięso do lodówki na minimum 2 godziny. Jeżeli nie masz rękawa możesz wymieszać wszystko w misce i przykryć folią.
Suchą bułkę zblenduj razem z płatkami kukurydzianymi. W oddzielnej miseczce roztrzep jajka. Gdy mięso najdzie przyprawami, zanurz każde udko w jajku a następnie obtocz w panierce. Wyłóż gotowe udka na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Udka piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 50 minut. Do udek najlepiej sprawdzą się świeżo smażone frytki czy gotowane ziemniaczki oraz różnego rodzaju sałatki i surówki. Jeżeli lubisz buraczki możesz skorzystać z mojego przepisu na nie. Link znajdziesz poniżej.
Buraczki - Smakidnia
Buraczki świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs, tj schabowego, fileta z kurczaka, zrazów wołowych, jako dodatek do codziennego obiadu.
Jeżeli spodobał Ci się przepis, kliknij niżej po więcej inspiracji na dania z wykorzystaniem drobiu.
Przepisy z wykorzystaniem drobiu