Print

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki to klasyczny niemiecki deser, który łączy w sobie intensywnie czekoladowe blaty, soczyste wiśnie i lekki krem śmietankowy. Idealny na wyjątkowe okazje!

Ingredients

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 ml wrzącej wody

Nadzienie wiśniowe:

  • 500 g wiśni (świeżych lub z kompotu)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru wiśniowego (Kirsch)

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml gorącej wody

Dekoracja:

  • 100 g gorzkiej czekolady (starta lub wiórkach)
  • Wiśnie do dekoracji

Instructions

1. Przygotowanie ciasta czekoladowego:

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki, a na końcu wlej wrzącą wodę i delikatnie połącz całość.
  5. Przelej ciasto do tortownicy (⌀ 22-24 cm) i piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.
  6. Po ostudzeniu przekrój ciasto na trzy blaty.

2. Przygotowanie nadzienia wiśniowego:

  1. Wiśnie zagotuj z cukrem, aż puszczą sok.
  2. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do gotujących się wiśni.
  3. Gotuj do uzyskania gęstego nadzienia, na końcu dodaj likier Kirsch.

3. Przygotowanie kremu śmietankowego:

  1. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę.
  3. Delikatnie wmieszaj rozpuszczoną żelatynę.

4. Składanie tortu:

  1. Nasącz pierwszy blat likierem wiśniowym, rozprowadź połowę nadzienia wiśniowego i kremu.
  2. Połóż drugi blat i powtórz warstwy.
  3. Przykryj trzecim blatem i posmaruj cały tort kremem.

5. Dekoracja:

  1. Wierzch posyp startą czekoladą i udekoruj wiśniami.
  2. Wstaw tort do lodówki na minimum 4 godziny przed podaniem.

Notes

  • Jeśli nie używasz alkoholu, możesz zastąpić likier Kirsch kompotem wiśniowym lub sokiem.
  • Aby ciasto było bardziej wilgotne, nasącz blaty dodatkowym ponczem na bazie wiśni.
  • Tort najlepiej smakuje po całonocnym schłodzeniu w lodówce.

Nutrition

Keywords: Tort Szwarcwaldzki, tort czekoladowy, tort z wiśniami, tort niemiecki, tort z kremem, przepis na tort czekoladowy, deser czekoladowy, tort śmietankowy