Wiosenna propozycja na soczystą tarte, która jest orzeźwiająca w smaku i pyszna.
Potrzebujesz
Ciasto:- 1,5 szklanki mąki pszennej – pół szklanki cukru pudru- pół kostki masła- 2 żółtka – szczypta soliFarsz:- 4 jajka- 200 ml śmietanki 30%- opakowanie cukru z wanilią- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- sok z 4 cytryn- starta skórka z cytryny
Przygotowanie
Zimne masło pokrój w kostkę, przełóż na stolnice lub blat, dodaj przesianą mąkę, sól i cukier. Zacznij wszystko siekać nożem, łącząc produkty ze sobą. Gdy z ciasta zrobią się małe grudki dodaj żółtka i wyrób ciasto rękoma w kulę. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz ciasto przez ok 30 min w 180 stopniach. Do miski włóż wszystkie produkty na farsz do tarty i miksuj przez kilka minut do połączenia się składników. Do upieczonego ciasta wlej masę cytrynową i piecz kolejne 30 min w 180 stopniach. Smacznego!