Kto ma ochotę na pysznego steka z polędwicy wołowej?
Są tu jacyś zwolennicy wołowiny? Oto mój sposób na wołowinę podaną z sosem balsamicznym.
Potrzebujesz
- 3 kawałki polędwicy o grubości ok. 4 cm
- 2 łyżki masła
- pół szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- gałązka rozmarynu
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie
Rozpuść masło na patelni, dodaj rozmaryn i wlej wino. Zaczekaj aż wino zacznie się gotować i dodaj ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Gotuj wszystko do momentu aż sos zgęstnieje.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej odrobinę oliwy. Smaż steki po 3 min z każdej strony. Pamiętaj, gdy obracasz steka użyj łopatki, by nie naruszyć mięsa. Mięso podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami.