Robicie ze śmietaną czy bez? Ja kocham opcję ze śmietaną. Wersja ze śmietaną daje nam więcej sosu, który jest bardzo kremowy.
Potrzebujesz
- ok poł paczki makaronu spaghetti
- 150g wędzonego boczku
- średnia cebula
- opakowanie foliowe śmietanki do sosów
- Sól I pieprz
- posiekana pietruszka
- 2 jajka
- starty parmezan
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej małą ilość oliwy na patelni, dodaj pokrojony w kostkę boczek, jak się trochę podsmaży, dodaj pokrojoną drobno cebulę. Następnie wlej śmietankę, gotuj na małym ogniu, aż sos się zredukuje. W miseczce rozbij jajka, dodaj starty parmezan i pietruszkę. Na patelnie wrzuć makaron, wymieszaj z sosem, następne wyłącz gaz i dodaj masę jajeczną do makaronu. Wymieszaj wszystko szybko by jajka się nie ścięły. Carbonara gotowa! 😋
Oczywiście na koniec możesz posypać wszystko parmezanem.
Zostaw komentarz