Przepis na sok z winogron w 100% naturalny. Idealny do spożycia prosto po wyciśnięciu soku lub przygotowany na zimę. Jeżeli w Waszym ogródku rośnie winogron zachęcam Was do zrobienia tego genialnego soku, szczególnie w tym okresie gdzie zbliża się zima dużymi krokami. Winogron posiada mnóstwo witamin C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto jeżeli macie tak jak i ja problemy z tarczycą to sok z winogron jest odpowiedni dla Was, gdyż zawiera jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Do wytworzenia soku z winogron potrzebujesz:
- wyciskarka lub sokowirówka
- winogron jaki masz ciemny lub zielony
- duży garnek
- wyparzone słoiki
Jak przygotować świeży sok z winogron:
Winogron myjemy, obieramy z gałązek. Następnie wyciskamy owoce w wyciskarce lub w sokowirówce i bez dodatkowego słodzenia nadaje się prosto do picia.
Jeżeli chcesz przygotować sok z winogron na zimę idealny by uchronić się przed przeziębieniem, o które łatwo w tej porze roku, postępuj zgodnie z poniższymi krokami.
Winogron myjemy, obieramy z gałązek. Wyciśnij sok w sokowirówce lub wyciskarce. Następnie wlej gotowy sok z winogron do dużego garnka. Gdy nasz winogronowy sok zacznie się gotować zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 min. W tym czasie wyparz słoiki. Gdy sok będzie już gotowy wystarczy przelać gorący sok do wyparzonych słoików, zakręcić dokładnie i położyć je do góry dnem. Na koniec przykryj wszystkie słoiki szmatką i odstaw na parę godzin. Gdy słoiki wystygną możesz przenieść je np. do piwnicy. Gdy przyjdą zimne wieczory, taki sok dodany do herbaty lub po prostu rozcieńczony z gorącą wodą będzie cudownie smakował.
Jeżeli lubisz koktajle wypróbuj mój przepis na koktajl truskawkowy.
Zostaw komentarz