Sernik piernikowy to wyjątkowy deser, który idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Miękka, kremowa masa serowa z delikatnym aromatem przypraw korzennych, cynamonu i gałki muszkatołowej, połączona z czekoladową polewą, tworzy deser doskonały. To idealne ciasto na Boże Narodzenie, wigilijną kolację, a także na zimowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Dodatek kruchego spodu z herbatników i opcjonalnej czekolady w masie serowej sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz.
200 g herbatników
50 g masła (roztopionego)
900 g twarogu sernikowego (dobrze odciśniętego)
200 g cukru
4 jajka
250 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g drobno posiekanej czekolady (opcjonalnie)
100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki
Możesz udekorować sernik posypką z przyprawy do piernika, posiekanymi orzechami, wiórkami czekoladowymi lub odrobiną bitej śmietany. Podawaj na zimno, najlepiej schłodzony przez całą noc.
Find it online: https://smakidnia.pl/sernik-piernikowy-z-polewa-czekoladowa/