Obok tego przepisu nie da się przejść obojętnie. Sernik zachwyci wszystkich gości.
Potrzebujesz
Spód:
– ciasteczka maślane opakowanie ok. 180g
– pół kostki masła
Masa:
– 500 g serka mascarpone
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 200 g jagód mrożonych
– tabliczka białej czekolady
– 4 łyżki cukru pudru
– 5 łyżeczek żelatyny
– 1/4 szklanki wrzątku
Przygotowanie
Wyjmij ciasteczka i rozdrobnij je np. w blenderze. Rozpuść w garnku masło, dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy i piecz ok 10 min w piekarniku w 180 stopniach. Odstaw do ostygnięcia.
Żelatynę wymieszaj z wrzątkiem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Rozmrożone jagody rozgnieć z cukrem. Dodaj do czekolady mascarpone i jogurt oraz rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodaj jagody i wszystko wymieszaj. Na ciasteczkowy spód przełóż masę i odstaw na kilka godzin do lodówki.