Sernik jagodowy

Smakidnia - Strona z łatwymi i pysznymi przepisami kulinarnymi. Znajdziesz tu inspiracje na różnorodne dania, od słodkich wypieków po wykwintne obiady. Każdy przepis jest dokładnie opisany i ilustrowany, aby ułatwić gotowanie. Idealne miejsce dla miłośników gotowania i eksperymentowania w kuchni.

Napisane przez Katarzyne

Codzienne smaczne przepisy👩‍🍳
sernik jagodowy

Obok tego przepisu nie da się przejść obojętnie. Sernik zachwyci wszystkich gości.

Potrzebujesz

Spód:
– ciasteczka maślane opakowanie ok. 180g
– pół kostki masła
Masa:
– 500 g serka mascarpone
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 200 g jagód mrożonych
– tabliczka białej czekolady
– 4 łyżki cukru pudru
– 5 łyżeczek żelatyny
– 1/4 szklanki wrzątku

Przygotowanie

Wyjmij ciasteczka i rozdrobnij je np. w blenderze. Rozpuść w garnku masło, dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy i piecz ok 10 min w piekarniku w 180 stopniach. Odstaw do ostygnięcia.

Żelatynę wymieszaj z wrzątkiem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Rozmrożone jagody rozgnieć z cukrem. Dodaj do czekolady mascarpone i jogurt oraz rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodaj jagody i wszystko wymieszaj. Na ciasteczkowy spód przełóż masę i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Leave a Comment