Print

Sernik Czekoladowy Bez Pieczenia

Sernik Czekoladowy Bez Pieczenia

Aksamitny i kremowy sernik czekoladowy bez pieczenia, który zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Idealny deser dla miłośników czekolady, bez potrzeby użycia piekarnika.

Ingredients

Spód:

  • 200 g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych)
  • 80 g roztopionego masła

Warstwa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 100 ml śmietanki 30%

Masa serowa:

  • 500 g serka kremowego (np. Philadelphia)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Dekoracja:

 

  • Czekoladowe wiórki lub kakao

Instructions

  • Przygotowanie spodu: Herbatniki zmielić na drobne okruszki, wymieszać z roztopionym masłem. Masę równomiernie rozłożyć w tortownicy (⌀ 22 cm) i schłodzić przez 30 minut.

  • Warstwa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylać na spód i ponownie schłodzić przez 30 minut.

  • Masa serowa: Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wlać żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na warstwę czekoladową. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

  • Polewa czekoladowa: Podgrzać śmietankę, dodać posiekaną czekoladę i masło, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzoną polewę rozprowadzić na serniku. Schłodzić przez kolejną godzinę.

 

  • Dekoracja: Udekorować wiórkami czekoladowymi lub oprószyć kakao.

Notes

  • Można użyć herbatników kakaowych dla intensywniejszego smaku.
  • Sernik najlepiej smakuje po całej nocy chłodzenia.
  • Przechowywać w lodówce do 3 dni.

 

  • Można zamrozić bez polewy na 1 miesiąc.

Nutrition