Aksamitny i kremowy sernik czekoladowy bez pieczenia, który zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Idealny deser dla miłośników czekolady, bez potrzeby użycia piekarnika.
Przygotowanie spodu: Herbatniki zmielić na drobne okruszki, wymieszać z roztopionym masłem. Masę równomiernie rozłożyć w tortownicy (⌀ 22 cm) i schłodzić przez 30 minut.
Warstwa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylać na spód i ponownie schłodzić przez 30 minut.
Masa serowa: Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wlać żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na warstwę czekoladową. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Polewa czekoladowa: Podgrzać śmietankę, dodać posiekaną czekoladę i masło, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzoną polewę rozprowadzić na serniku. Schłodzić przez kolejną godzinę.
Dekoracja: Udekorować wiórkami czekoladowymi lub oprószyć kakao.
Find it online: https://smakidnia.pl/sernik-czekoladowy-bez-pieczenia/