Schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym to danie, które łączy soczyste mięso z kremowym, lekko słodkim sosem o intensywnym musztardowym aromacie. Dzięki marynowaniu mięsa, a następnie pieczeniu w aromatycznym bulionie, schab staje się miękki, soczysty i pełen głębokiego smaku. To idealna propozycja na świąteczny obiad, uroczystą kolację lub rodzinne spotkanie. Gwarantuję, że to danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka!
1 kg schabu bez kości
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżki miodu (najlepiej naturalnego)
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól i pieprz do smaku
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Świeża natka pietruszki do dekoracji
Sos z pieczenia (z naczynia żaroodpornego)
100 ml śmietanki kremówki (30%)