Sałatka z krewetek będzie smakowała każdemu, kto lubi owoce morza, a również może przekonać do siebie osoby, które jeszcze ich nie próbowały. Smażone krewetki, które są idealnym połączeniem z czosnkiem świetnie komponują się z chrupiącymi warzywami i aromatycznym, pikantnym sosem. Jeżeli nie lubisz pikantnych dań możesz zamiast ostrej papryczki, dodać słodką.
Potrzebujesz
- 300g świeżych krewetek
- pomidorki koktajlowe
- mała czerwona cebula
- mix sałat
- garść rukoli
- oliwki
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie starty parmezan
Sos:
- sok wyciśnięty z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- drobno posiekana ostra papryczka
- mały pęczek natki pietruszki
-sól i pieprz
Przygotowanie
Krewetki oczyść z pancerza i wnętrzności, następnie umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż krewetki razem z posiekanym czosnkiem przez ok 3 min. Do miski wrzuć sałatę, rukolę pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekane oliwki i cebulka. Wymieszaj wszystkie składniki dodaj krewetki. W oddzielnej miseczce przygotuj sos, mieszając ze sobą sok z cytryny, oliwę, papryczkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp startym parmezanem. Smacznego!
Jeżeli lubisz owoce morza zapraszam Cię do skorzystania z poniższych przepisów. Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu.
Krewetki w sosie maślano-winnym
Sushi z łososiem i serkiem Philadelphia
Małże w białym winie
Krewetki w tempurze
Ryż z krewetkami
Grillowany łosoś
Chrupiący dorsz w panierce
Zostaw komentarz