Print

Sałatka z burakiem, fetą i granatem

Sałatka z burakiem, fetą i granatem

Kolorowa, zdrowa i pełna smaku sałatka z burakiem, fetą i granatem to idealne połączenie słodyczy, słoności i chrupkości. Doskonała jako przystawka, lekki lunch lub dodatek do obiadu. Szybka i prosta w przygotowaniu!

Ingredients

2 ugotowane buraki (pokrojone w plasterki)
100 g sera feta (pokruszonego)
1/2 szklanki pestek granatu
1/2 szklanki orzechów włoskich (lekko posiekanych)
Garść rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku

Instructions

  • Pokrój ugotowane buraki w cienkie plasterki.
  • Pokrusz ser feta na mniejsze kawałki.
  • Posiekaj orzechy włoskie.
  • Na dużym talerzu rozłóż rukolę, a następnie ułóż plasterki buraka.
  • Posyp buraki pokruszoną fetą oraz pestkami granatu.
  • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  • Polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
  • Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu.

Notes

  • Możesz użyć gotowanych lub pieczonych buraków dla intensywniejszego smaku.
  • Orzechy włoskie warto podprażyć na suchej patelni, aby nabrały głębszego aromatu.
  • Zamiast fety można użyć sera koziego lub mozzarelli.
  • Rukolę można zastąpić mieszanką sałat lub roszponką.

Nutrition