Nie masz pomysłu na obiad? To mam dla Ciebie wyjątkowy przepis na aromatyczny ryż z krewetkami.
Potrzebujesz
- dwie torebki ulubiobionego ryżu ( np. jaśminowy)
- 500g najlepiej świeżych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- kawałek pora (biała część)
- kawałek ostrej papryczki (opcionalnie)
- pół szklanki bulionu
- przyprawy ( sól, pieprz, pietruszka)
- oliwa
- starty parmezan
Przygotowanie
Ugotuj ryż, tak by był jeszcze trochę twardawy. Rozgrzej oliwę na patelni dodaj posiekaną drobno cebulę, pokrojone drobno por, papryczkę i czosnek oraz obrane krewetki. Smaż wszystko kilka minut. Następnie dodaj ugotowany ryż I zalej bulionem. Gotuj kilka minut dodaj przyprawy do smaku, posyp obficie parmezanem i voila! Smacznego!
Zostaw komentarz