Print

Ryba po Japońsku

Delikatna, chrupiąca ryba zanurzona w słodko-kwaśnym sosie warzywnym to propozycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Ta potrawa łączy inspiracje kuchnią azjatycką z europejską tradycją, tworząc danie, które zachwyci smakiem i wyglądem.

Ingredients

Składniki

Na rybę:

  • 500 g filetów rybnych (np. dorsza, mintaja lub pangi)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Na sos warzywny:

  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
  • 1 marchewka (starta na tarce o dużych oczkach)
  • 1/2 szklanki ananasa z puszki (pokrojonego w kostkę)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki soku z ananasa (z puszki)
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub zwykłego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Sól i pieprz do smaku

Instructions

Sposób Przygotowania

Przygotowanie ryby

Filety rybne pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą oraz pieprzem.
Panieruj rybę, obtaczając kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku.

Przygotowanie sosu

Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i smaż przez 2–3 minuty.
Dodaj paprykę i marchewkę, smaż przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, sok z ananasa, ocet, cukier i sos sojowy. Wlej mieszankę na patelnię z warzywami.
Dodaj kawałki ananasa i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aby smaki się połączyły.

Łączenie składników

Delikatnie wmieszaj usmażoną rybę w sos warzywny lub podawaj rybę osobno, polewając sosem przed podaniem.

Podanie

Danie podawaj na ciepło z ryżem, kaszą lub jako samodzielną potrawę.

Notes

Wskazówki

  • Aby uzyskać bardziej orientalny smak, dodaj starty imbir lub czosnek do sosu.
  • Danie doskonale smakuje również na zimno, więc świetnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęcia.

Nutrition