Najlepszy marokański zdrowy przepis na zupę na polską zimę – zupa Bissara

Smakidnia - Strona z łatwymi i pysznymi przepisami kulinarnymi. Znajdziesz tu inspiracje na różnorodne dania, od słodkich wypieków po wykwintne obiady. Każdy przepis jest dokładnie opisany i ilustrowany, aby ułatwić gotowanie. Idealne miejsce dla miłośników gotowania i eksperymentowania w kuchni.

Napisane przez Katarzyne

Codzienne smaczne przepisy👩‍🍳
zupa z bobu

Przepyszna marokańska zupa, która ukradła mi serce. To aromatyczna zupa z bobu. Musicie wypróbować przepis. Bób jest bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B i wspomaga odchudzanie.

Ponieważ zawiera więcej białka roślinnego niż przeciętnie w roślinach strączkowych, świeży bób jest pożywny, regenerujący i orzeźwiający. Jest on polecany w wielu wegetariańskich i wegańskich przepisach.
Świeży bób ma wysoki poziom witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu, żelaza i magnezu. Jest również bogaty w polifenole, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i chronią nas przed wolnymi rodnikami.

Potrzebujesz

400 g bobu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki
6 ząbków czosnku
100 ml oliwy z oliwek
2 litry wody
Dodatkowo do podania:
Oliwa z oliwek
kminek

Przygotowanie

Do garnka włóż bób, czosnek i wodę. Gdy zacznie się gotować zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Przykryj garnek do połowy, aby woda nie przelewała się. Gotuj na małym ogniu, aż bób zmięknie. Następnie zblenduj wszystko na jedną masę. Daj wszystkie przyprawy tj. kminek, paprykę i sól. Dodaj oliwę z oliwek, mieszając, aż puree z bobu stanie się jednolite, a następnie zdejmij z ognia. Jeżeli zupa jest za gęsta dodaj więcej wody.
Podawaj bissarę na gorąco z oliwą z oliwek i kminkiem.

Leave a Comment