Przepyszna marokańska zupa, która ukradła mi serce. To aromatyczna zupa z bobu. Musicie wypróbować przepis. Bób jest bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B i wspomaga odchudzanie.
Ponieważ zawiera więcej białka roślinnego niż przeciętnie w roślinach strączkowych, świeży bób jest pożywny, regenerujący i orzeźwiający. Jest on polecany w wielu wegetariańskich i wegańskich przepisach.
Świeży bób ma wysoki poziom witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu, żelaza i magnezu. Jest również bogaty w polifenole, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i chronią nas przed wolnymi rodnikami.
Potrzebujesz
400 g bobu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki
6 ząbków czosnku
100 ml oliwy z oliwek
2 litry wody
Dodatkowo do podania:
Oliwa z oliwek
kminek
Przygotowanie
Do garnka włóż bób, czosnek i wodę. Gdy zacznie się gotować zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Przykryj garnek do połowy, aby woda nie przelewała się. Gotuj na małym ogniu, aż bób zmięknie. Następnie zblenduj wszystko na jedną masę. Daj wszystkie przyprawy tj. kminek, paprykę i sól. Dodaj oliwę z oliwek, mieszając, aż puree z bobu stanie się jednolite, a następnie zdejmij z ognia. Jeżeli zupa jest za gęsta dodaj więcej wody.
Podawaj bissarę na gorąco z oliwą z oliwek i kminkiem.