• Przepisy
    • Śniadania
      • Jajka
      • Mleczne
      • Tosty i Kanapki
      • Pasty
    • Sałatki
      • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
      • Dania z Drobiu
      • Dania z Wieprzowiny
      • Dania z Wołowiny
      • Dania Wegetariańskie
      • Na Słodko
      • Ryby i Owoce Morza
      • Makarony
      • Pierogi
    • Desery i Ciasta
      • Koktajle
      • Babki
      • Desery
      • Serniki
    • Świąteczne Przepisy
      • Sylwester
      • Wielkanoc
      • Wigilia
  • O Mnie
  • Skontaktuj się z nami
menu icon
go to homepage
  • Przepisy
    • Śniadania
      • Jajka
      • Mleczne
      • Tosty i Kanapki
      • Pasty
    • Sałatki
      • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
      • Dania z Drobiu
      • Dania z Wieprzowiny
      • Dania z Wołowiny
      • Dania Wegetariańskie
      • Na Słodko
      • Ryby i Owoce Morza
      • Makarony
      • Pierogi
    • Desery i Ciasta
      • Koktajle
      • Babki
      • Desery
      • Serniki
    • Świąteczne Przepisy
      • Sylwester
      • Wielkanoc
      • Wigilia
  • O Mnie
  • Skontaktuj się z nami
search icon
Homepage link
  • Przepisy
    • Śniadania
      • Jajka
      • Mleczne
      • Tosty i Kanapki
      • Pasty
    • Sałatki
      • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
      • Dania z Drobiu
      • Dania z Wieprzowiny
      • Dania z Wołowiny
      • Dania Wegetariańskie
      • Na Słodko
      • Ryby i Owoce Morza
      • Makarony
      • Pierogi
    • Desery i Ciasta
      • Koktajle
      • Babki
      • Desery
      • Serniki
    • Świąteczne Przepisy
      • Sylwester
      • Wielkanoc
      • Wigilia
  • O Mnie
  • Skontaktuj się z nami
×

Strona główna » Dania Główne

Racuchy na Kefirze – Delikatne i Puszyste Placuszki

Opublikowano: 14 wrz 2024 · Zaktualizowano: 19 wrz 2024 przez Katarzyna Arraf · Ten wpis może zawierać linki afiliacyjne · Leave a Comment

Tweetuj
Udostępnij
Przypnij899
Udostępnij
899 Udostępnień
Kopia – Dodaj naglowek 2024 09 13T160256.501 Smakidnia

Racuchy na kefirze to delikatne puszyste placuszki które idealnie sprawdzą się na każdą okazję Dzięki dodatkowi kefiru racuchy są lekkie wilgotne i pełne smaku Doskonałe na śniadanie podwieczorek czy deser podane z cukrem pudrem miodem lub świeżymi owocami skradną serca zarówno dzieci jak i dorosłych To szybkie i proste danie które z pewnością zagości na stałe w Twoim domu! Sprawdź również inne przepisy jak Sernik Krakowski czy Sałatka Drwala aby urozmaicić swoje domowe menu.

Składniki

250 ml kefiru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Olej do smażenia

Narzędzia

Duża miska
Patelnia
Łyżka do nakładania ciasta
Papierowy ręcznik

Kapusniak – 2024 09 14T180600.972 Smakidnia

Historia Przepisu

Racuchy na kefirze to klasyczny przepis który wywodzi się z tradycyjnych polskich placuszków Przygotowywane są w wielu domach od pokoleń jako szybkie i proste danie na śniadanie lub deser Dodatek kefiru nadaje im wyjątkowej puszystości i wilgotności dzięki czemu zyskały popularność jako delikatniejsza wersja tradycyjnych racuchów Na blogu znajdziesz również inne wariacje jak Kopytka które mogą być świetnym uzupełnieniem obiadu.

Sposób Przygotowania

Przygotowanie ciasta

W dużej misce roztrzep jajka z kefirem cukrem i cukrem wanilinowym jeśli używasz
Dodaj przesianą mąkę proszek do pieczenia i szczyptę soli Mieszaj do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta Ciasto powinno być dość gęste jeśli jest zbyt zbite dodaj odrobinę kefiru

Smażenie racuchów

Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu Nakładaj łyżką porcje ciasta formując małe okrągłe placuszki
Smaż z obu stron na złocisty kolor aż racuchy będą puszyste i miękkie w środku

Odsączanie

Gotowe racuchy odkładaj na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu

Podanie

Podawaj racuchy ciepłe posypane cukrem pudrem polane miodem syropem klonowym lub z dodatkiem ulubionych owoców Świetnie smakują również z konfiturą lub śmietaną

Wskazówki i Porady

Jeśli chcesz aby racuchy były bardziej aromatyczne dodaj do ciasta startą skórkę z cytryny lub cynamon
Racuchy można również wzbogacić o dodatek jabłek startego na grubej tarce które nadadzą im dodatkowej soczystości

Alternatywy Składników

Dla wersji bezglutenowej użyj mąki bezglutenowej zamiast pszennej
Cukier wanilinowy można zastąpić cukrem cynamonowym lub innymi ulubionymi przyprawami

Ilość Porcji

Przepis na około 4 porcje

Czas Przygotowania

Przygotowanie ciasta 15 minut
Smażenie 10 minut
Łączny czas 25 minut

Kaloryczność i Składniki Odżywcze

Kaloryczność jednej porcji około 220 kcal
Białko 6 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 28 g

Prezentacja Dania

Podawaj racuchy na eleganckim talerzu udekorowane świeżymi owocami i odrobiną cukru pudru Dobrze komponują się z sosem jogurtowym lub czekoladowym

Opinie i Recenzje

Ewa z Gdańska: "Placuszki wyszły pyszne i delikatne idealne na podwieczorek dla całej rodziny"
Tomek z Warszawy: "Najlepsze racuchy jakie robiłem dzieciaki je uwielbiają"
Anna z Wrocławia: "Szybki i prosty przepis a racuchy wychodzą puszyste i mięciutkie na pewno zrobię je ponownie"

Podsumowanie

Racuchy na kefirze to szybki i pyszny sposób na domowy deser który zawsze się sprawdza Niezależnie od okazji te puszyste placuszki zadowolą wszystkich domowników Jeśli szukasz więcej pomysłów na słodkie desery koniecznie wypróbuj też Krokiety z boczniakiem i pieczarkami na smaczną przekąskę.

Print

Racuchy na Kefirze – Delikatne i Puszyste Placuszki

Kopia – Dodaj naglowek 2024 09 13T160256.501 Smakidnia
Print Recipe
Pin Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Racuchy na kefirze to delikatne puszyste placuszki które idealnie sprawdzą się na każdą okazję Dzięki dodatkowi kefiru racuchy są lekkie wilgotne i pełne smaku Doskonałe na śniadanie podwieczorek czy deser podane z cukrem pudrem miodem lub świeżymi owocami skradną serca zarówno dzieci jak i dorosłych To szybkie i proste danie które z pewnością zagości na stałe w Twoim domu! Sprawdź również inne przepisy jak Sernik Krakowski czy Sałatka Drwala aby urozmaicić swoje domowe menu.

  • Author: Katarzyna
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 10 minut
  • Total Time: 25 minut

Ingredients

250 ml kefiru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Olej do smażenia

Narzędzia

Duża miska
Patelnia
Łyżka do nakładania ciasta
Papierowy ręcznik

Instructions

Przygotowanie ciasta

W dużej misce roztrzep jajka z kefirem cukrem i cukrem wanilinowym jeśli używasz
Dodaj przesianą mąkę proszek do pieczenia i szczyptę soli Mieszaj do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta Ciasto powinno być dość gęste jeśli jest zbyt zbite dodaj odrobinę kefiru

Smażenie racuchów

Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu Nakładaj łyżką porcje ciasta formując małe okrągłe placuszki
Smaż z obu stron na złocisty kolor aż racuchy będą puszyste i miękkie w środku

Odsączanie

Gotowe racuchy odkładaj na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu

Podanie

Podawaj racuchy ciepłe posypane cukrem pudrem polane miodem syropem klonowym lub z dodatkiem ulubionych owoców Świetnie smakują również z konfiturą lub śmietaną

Notes

Jeśli chcesz aby racuchy były bardziej aromatyczne dodaj do ciasta startą skórkę z cytryny lub cynamon

Racuchy można również wzbogacić o dodatek jabłek startego na grubej tarce które nadadzą im dodatkowej soczystości

Nutrition

  • Serving Size: 4
  • Calories: około 220 kcal

Zrobiłeś ten przepis?

Zostaw komentarz - nie możemy się doczekać, aby zobaczyć, co przygotowałeś!

Tweetuj
Udostępnij
Przypnij899
Udostępnij
899 Udostępnień

Przejdź dalej →

  • Jak zrobić burgera Drwala w domu
    Jak zrobić burgera Drwala w domu – przepis krok po kroku
  • Pieczone Udka z Warzywami – soczyste, aromatyczne i idealne na rodzinny obiad
    Pieczone Udka z Warzywami – soczyste, aromatyczne i idealne na rodzinny obiad
  • Pierogi Ruskie na Wigilię
    Pierogi Ruskie na Wigilię – klasyka polskiego stołu
  • Krokiety z Pieczarkami i Serem
    Krokiety z Pieczarkami i Serem – chrupiące, złociste i pełne smaku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Ocena Przepisu




Witamy !

W Kuchni Katarzyny! Tutaj znajdziesz proste i pyszne przepisy pełne miłości i smaku. Moja rodzina nazywa mnie Kasia – zainspiruj się!

Dowiedz się więcej o mnie

Przepisy wirusowe !

  • Pieczona dynia z żurawiną i serem pleśniowym – słodko-słona rozkosz
    Pieczona dynia z żurawiną i serem pleśniowym – słodko-słona rozkosz
  • 37 przepisów na Wigilię – najlepsze świąteczne dania w jednym miejscu (ciasta, zupy, śledzie, pierogi, krokiety)
    37 przepisów na Wigilię – najlepsze świąteczne dania w jednym miejscu (ciasta, zupy, śledzie, pierogi, krokiety)
  • Sałatka z buraczkami, fetą i prażonym słonecznikiem
    Sałatka z buraczkami, fetą i prażonym słonecznikiem – lekka, świeża i pełna smaku
  • Roladki z tortilli z szynką i serowym kremem – ekspresowa przekąska na każdą okazję
    Roladki z tortilli z szynką i serowym kremem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Zakończ Deserem

  • Cytrynowe ciasteczka z kaszy manny
    Cytrynowe ciasteczka z kaszy manny – pękające, puszyste i pełne smaku
  • Rogaliki z Budyniem
    Rogaliki z Budyniem – mięciutkie, waniliowe i rozpływające się w ustach
  • Sernik z Chałwą i Polewą Czekoladową
    Sernik z Chałwą i Polewą Czekoladową – kremowy, elegancki deser na każdą okazję
  • Tort Czekoladowy z Kremem i Polewą
    Tort Czekoladowy z Kremem i Polewą – idealny na każdą okazję

Footer

Badać

Znajdź to, czego szukasz:

Przeglądaj cały przepis

↑ Powrót na górę
Smakidnia

Przydatne Informacje

  • Polityka Prywatności
  • Warunki korzystania z usługi
  • Polityka prywatności GDPR

Kontakt

  • Skontaktuj się z nami
  • O Mnie

Copyright © 2025 Smakidnia.pl