Pyszne domowe pyzy. Oto mój sprawdzony przepis.
Potrzebujesz
Ciasto ziemniaczane:
– 1 kg ziemniaków
– 1 jajko
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– sól i pieprz
Farsz:
– 400 g mięsa wieprzowego mięsa mielonego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka tymianku
– oliwa
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– cebula
– oliwa z oliwek
Przygotowanie
Obierz ziemniaki i podziel na dwie części. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie. Drugą część ziemniaków zblenduj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odlej od nich nadmiar wody. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z surowymi. Do masy dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, pieprz i sól. Ugnieć ciasto, by wszystko dokładnie się połączyło.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną drobno cebulę oraz mielone mięso. Po kilku minutach gdy mięso zacznie się rumienić, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy. Farsz zblenduj na jednolitą masę.
Odrywaj kawałki ciasta i wypełniaj je przygotowanym farszem tworząc kule. Przygotowane pyzy wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj ok 15 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Posiekaną drobno cebulkę podsmaż na oliwie do zarumienienia. Nałóż cebulkę na ugotowane pyzy. Smacznego!